Der lå ellers en klar plan for afvikling af kastration ved udgangen af 2014, men Landbrug & Fødevarer kast nu håndklædet i ringen og udsætter afviklingen til 2018, hvor det skal ske i forbindelse med en deklaration på EU-niveau. Det skriver Politiken.dk i dag.

- Nej, vi når det ikke til udgangen af 2014. Det er, fordi ophør af kastration er en ualmindelig kompliceret sag, siger Per Olsen, afdelingsleder for veterinærpolitik i Landbrug og Fødevarer, til Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det får Per Clausen, dyrevelfærdsordfører for Enhedslisten, til at kræve handling af fødevareminister Mette Gjerskov (S).

- Det siger jo noget om, at det ikke er muligt at opnå egentlige dyrevelfærdsresultater i forhold til svineproduktionen, hvis man udelukkende satser på, at man laver frivillige aftaler med producenterne. Det ender altid med, at når man kommer til en eller anden dato, så har de ikke fået det løst. Selvfølgelig er det ikke godt nok. Realiteten er, at siden man lavede planen om 2014, er der ikke rigtig sket noget - ud over at landbruget har fundet ud af, at der er forskellige ting, der ikke kan lade sig gøre, siger han.

Dyrenes Beskyttelse: Det er ærgerligt

Dyrenes Beskyttelse finder det ærgerligt, at planen ikke holder og her siger dyrlæge og PhD Birgitte Dam til Politiken:

- Kastration er smertefuldt, det viser al dokumentation. Der er kun krav om smertelindring - svarende til en albyl ved en operation. Der er altså ikke tale om bedøvelse eller ordentlig håndtering af smerten ved selve indgrebet.

Hun erkender dog, at der også sker kastration i den økologiske og fritgående produktion af svin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi anbefaler kød fra fritgående og økologiske svin, er det, fordi der for dem er en række andre meget store velfærdsforbedringer i forhold til konventionelle svin. Samtidig arbejder vi målrettet på at få løst problemerne med ornelugt, så kastration kan ophøre, forklarer hun.

Ministeren presser på