Det kan ikke lade sig gøre at skære 40 procent af miljøbelastningen fra landbrugets forbrug af sprøjtemidler, hvis man ikke i højere grad forpligter landmændene til at gøre en særlig indsats. Det mener Danmarks Naturfredningsforening og Det Økologiske Råd, som har haft en høring om den sprøjtemiddelstrategi, der netop nu er i høring.

- Vi støtter regeringens mål om 40 procent reduktion af miljøbelastningen, men vi tvivler på, at det er muligt at nå målet med de virkemidler, miljøministeren foreslår. Der er for meget frivillighed i udspillet, og vi ved fra den tidligere regerings strategi på området, at frivillige ordninger ikke virker. Der bør for eksempel være krav om at bruge de bedste teknologier, siger Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forbud er nødvendigt

Præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening mener, at der er behov for klare forbud mod at bruge sprøjtemidler på særligt udpegede arealer og på særlige tidspunkter.

-Først da er det muligt at sænke miljøbelastningen, siger naturfredningsforeningens præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen.

Mindre mangfoldighed

De to organisationer bliver bakket op i deres synspunkter af Peter Esbjerg, der er professor i land- og havebrugszoologi ved Københavns Universitet.

- Belastningen vil gå ned, og det er godt. Men den nedsatte belastning vil desværre ikke få nogen nævneværdig indflydelse på det tab af biodiversitet, vi ser i det danske agerland. Trods den nye sprøjtemiddelstrategi, er der desværre en høj risiko for fortsat "nedsprøjtning" af biodiversitet, fordi vi stadig vil blive ved med at sprøjte det samme antal gange og med midler, som ganske vist er mindre belastende for pattedyr, men stadig har fuld effekt over for insekter og planter i markerne, som vi gerne vil beskytte, siger Peter Esbjerg.

Drikkevandet

De to organisationer mener heller ikke, at regeringens nye strategi beskytter drikkevandet, og derfor vil et kommende idé-katalog blandt andet foreslå, at der skal være større sprøjtefri beskyttelseszoner omkring drikkevandsboringer, langs læhegn og skove, og at sprøjtemidler kan forbydes på særligt udpegede arealer og på bestemte tidspunkter af året.