Regeringens ja til en forenkling af eksportreglerne for økologiske varer for handel mellem USA og EU vil medføre ekstra krav til Europas økologiske landmænd, hvilket favoriserer deres amerikanske kolleger, og det er såvel Landbrug & Fødevarer som Økologisk Landsforening utilfreds med. Det skriver altinget.dk.

Som det er nu, skal handel med økologiske varer mellem USA og Europa igennem en særlig ekstrakontrol, men EU-Kommissionen ønsker nu at forenkle hele kontrolproceduren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor overvejer EU's medlemsstater i øjeblikket, om de vil bakke op om forslaget, der ifølge kritikerne vil stille Europas økologiske landmænd ringere end de amerikanske.

Mens det er tilladt for europæiske landmænd at bruge antibiotika i forbindelse med den animalske økologiproduktion, er dette ikke tilfældet i USA.

- Det er en anerkendelse af det amerikanske regelsæt, mens vi her i EU har fået et ekstra krav, som vi skal leve op til. Derfor er det ikke ligeværdigt, siger Kirsten Lund Jensen, der er økologichef i Landbrug & Fødevarer, der bakes op af Økologisk Landsforening.

- Økologisk Landsforening foretrækker, at en nuværende model for samhandel med USA fortsætter, til der kan laves en fuld aftale om ækvivalens, skriver foreningen i sit høringssvar.

Orla Hav, fødevareordfører for Socialdemokraterne, mener, at det er bedre at komme med nu og så på et senere tidspunkt arbejde for at få bedre vilkår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis vi i stedet maler os op i en krog, kan det komme til at skade landbruget på længere sigt. Derfor er det bedre, at vi får oparbejdet nogle gode relationer, som efterfølgende kan komme øvrige danske produkter til gavn, siger han til altinget.dk.