Der var ros til landmænd – også navngivne – da fødevareminister Mette Gjerskov (S) holdt sin tale på delegeretmødet i Landbrug & Fødevarer.

Hun beklagede, at hun i en periode under EU-formandskabet ikke havde tid til at komme rundt i landet, men hun har taget revanche.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hård og konstruktiv tone

- Tonen har været kontant, men også konstruktiv. Og jeg må sige, at jeg er imponeret over alle de landmænd, der møder op. Jeg kender ingen foreninger, der kan samle så mange mennesker. På en helt almindelig hverdagsaften. Det er altså flot. Det gør indtryk, sagde Mette Gjerskov.

Hun sagde, at dialogen er vigtig.

- Jeg har i hvert fald fået en bedre forståelse af de bekymringer og ønsker I går med i hverdagen. Det var en af fejlene ved Grøn Vækst. Der var ikke dialog. Der blev ikke lyttet. Denne regering ønsker åbenhed. Vores svar på Grøn Vækst er Natur- og landbrugskommissionen. Og jeg vil gerne kvittere for, at I spiller så konstruktivt med. Dem der bidrager, får indflydelse, sagde Mette Gjerskov.

Ingen industri-begrænsning

Hun sagde, at der skal være plads til både natur og flere arbejdspladser. Det er udledningen og ikke produktionen, der er afgørende, sagde hun.

- Vi skal væk fra den tankegang, at vi regulerer på produktion. Vi siger jo heller ikke til en stolefabrik, at den kun må producere 100 stole. Vi siger jo, at den må lave så mange stole den vil – bare det ikke forurener. Sådan skal det også være for landbruget, sagde hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun sagde til de mange landmænd i Herning Kongrescenter, at de ikke skal holde op med at være landmænd, selv om EU's direktiver stadig skal holdes.

- Vi har brug for jer og for de arbejdspladser og den valuta I tjener, sagde fødevareministeren, som opfordrede landmændene til at komme med forslag til alternative miljøforslag inden 1. december.

- Dem der bidrager får indflydelse, sagde Mette Gjerskov, som anerkender landbruget for at være ”et af Danmarks vigtigste erhverv”.

Styrket indtjenings-position

-I leverer cool cash til landet, I leverer jobs der hvor vi har allermest brug for dem, I leverer mad på bordet til os alle – hver dag. Den position skal vi fastholde, og vi skal styrke den. Det gør vi bedst veda t blive ved med at tale sammen, sagde Mette Gjerskov.