I et åben brev til fødevareminister Mette Gjerskov (S) skriver viceformand i Landbrug & Fødevarer, Lars Hvidtfeldt, at kravet om generelle randzoner langs alle vandløb og søer er helt uacceptabelt, også selv om fødevareministeren har åbnet for kompensation til de berørte landmænd.

Landbrug & Fødevarer mener, at der ikke er fagligt belæg for at kræve 10 meter randzoner generelt, og at den samlede effekt af tiltaget på ingen måde står mål med omkostningerne. Derfor bør loven ophæves helt, skriver Lars Hvidtfeldt, hvis brev kan læses i sin fulde længde herunder:

Artiklen fortsætter efter annoncen

" Kære Mette Gjerskov

Tak for en endelig afklaring d. 11. marts om kompensationen for randzonerne. I Landbrug & Fødevarer er holdningen vedrørende randzoneloven fortsat, at kravet om generelle randzoner langs alle vandløb og søer er helt uacceptabelt.

Der er ikke fagligt belæg for at kræve 10 meter randzoner generelt, og den samlede effekt af tiltaget står på ingen måde mål med omkostningerne. Vi mener derfor, loven skal ophæves.

Vi har med beklagelse noteret os, at ministeren endnu ikke har eller agter at ophæve loven. I det lys finder vi det uacceptabelt, at ministeren ikke sikrer en udbetaling af randzonekompensation i december 2013 som planlagt – uanset om der er godkendte vandplaner eller ej.

Det er Landbrug & Fødevarers klare opfattelse, at der ikke vil kunne foreligge vedtagne vandplaner i december 2013, hvis disse planer skal bygge på et fagligt og juridisk korrekt grundlag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De vandplaner, som blev underkendt af Natur- og Miljøklagenævnet d. 4. december 2012, indeholder en lang række faglige og juridiske fejl, som det efter vores vurdering vil tage måneder at få rettet.

Herefter skal planerne i henhold til Miljømålsloven i 6 måneders høring, hvorefter der igen vil være behov for yderligere rettelser. Samlet set kan vi derfor på ingen måde se, at vandplanerne er vedtaget inden udgangen af 2013! Ved at fastholde, at kompensationsordningen er afhængig af, at der foreligger godkendte vandplaner, kan det altså have lange udsigter før randzonekompensationen reelt kommer til udbetaling.

Den enkelte landmand bliver på den måde taget som gidsel i Miljøministeriets mildt sagt kaotiske vandplanproces. Det er på ingen måde acceptabelt! Landbrug og Fødevarer skal derfor på det kraftigste opfordre ministeren til at ophæve randzoneloven, eller - hvis dette fortsat afvises - at udskyde randzonekravet til vandplanerne er godkendt.

Samtidig skal det selvfølgelig sikres, at de landmænd, som har udlagt randzoner, kompenseres for det tab, de allerede har lidt.

Med venlig hilsen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lars Hvidtfeldt Viceformand"