Der blev i 2010 solgt i alt 3.891 ton aktivstoffer til direkte udbringning i landbrugsafgrøder, og det er en betydelig stigning i forhold til året før på næsten 40 procent. Går man tilbage til 2006, er der tale om en stigning i landbrugets forbrug af pesticider på over 20 procent over perioden. Det skriver ing.dk.

Med pesticidplanen fra 2004 var målet ellers, at behandlingshyppigheden af landbrugsarealer med pesticider skulle skæres ned til 1,7. Behandlingshyppigheden er et udtryk for det antal gange, den del af landbrugsarealet, hvor der må anvendes pesticider, i gennemsnit bliver behandlet i løbet af en vækstsæson. Men tallet er derimod stadigt stigende og lød i 2010 på 2,8.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommuner, regioner og staten har forsøgt at gå foran som et godt eksempel for blandt andet landbruget og vise, at det er muligt at reducere forbruget af pesticider ved at nedsætte deres eget forbrug på offentlige arealer. 

I 1998 indgik miljø- og energiministeren, KL, Amtsrådsforeningen, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune en frivillig aftale om udfasning af pesticider på offentlige arealer, og i 2006 var forbruget faldet med godt 80 procent. Det fik daværende miljøminister Connie Hedegaard til at opfordre til at bringe forbruget endnu længere ned og vise, at det kunne lade sig gøre.

Også private gør det bedre end landbrug

Med den frivillige aftale fra 2007 er det siden lykkedes at yderligere næsten halvere det offentliges forbrug af pesticider, men samme succes har der altså ikke været med den frivillige ordning for landbruget i form af pesticidplanen, og forbruget på landbrugsarealerne. Det ærgrer KL:

- Vi er glade for, at kommunerne kommer så godt i mål med aftalen om at bringe forbruget af pesticider ned, og det er ærgerligt, at der stadig er et langt stykke tilbage på landbrugsområdet, siger Pia Færch, der er vicekontorchef på kontor for Teknik og Miljø i KL, til ing.dk.

Også private gør det bedre end landbruget. I private haver er forbruget af pesticider faldet med knapt 20 procent fra 2009 til 2010 og med 30 procent siden 2007, så 1,4 procent af den samlede mængde aktive stoffer nu bliver brugt i private haver. I 2010 tegnede landbruget sig for mere end 93 procent af det samlede forbrug af aktive stoffer i pesticider i Danmark.