Natur- og Miljøklagenævnet vil ikke bøje sig for Miljøstyrelsens retningslinjer. Det betyder, at der igen er skabt tvivl om reglerne på husdyrområdet. Det skriver altinget.dk.

I en ny endelig afgørelse fastholder nævnet, at styrelsens vejledning ikke i tilstrækkelig grad tager hensyn til beskyttelsen af sårbare naturområder. Det Økologiske Råd glæder sig over afgørelsen, mens Landbrug & Fødevarer er dybt bekymrede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sagen drejer sig om et svinebrug ved Skjern, der har søgt tilladelse til udbringning af husdyrgødning. Landbruget ligger tæt på Ringkøbing Fjord, der er et internationalt beskyttet Natura 2000-område. Kommunen havde fulgt Miljøstyrelsens retningslinjer og givet tilladelse ud fra den betragtning, at udbringningen kun vil belaste naturområdet en anelse mere.

Men den går ikke, fastslår Natur- og Miljøklagenævnet nu. Når et beskyttet naturområde ikke har god økologisk tilstand, så vil en øget tilførsel af næringsstoffer forringe muligheden for at nå målet om god tilstand. Derfor er selv en beskeden stigning i belastningen uacceptabel, mener nævnet.

- Eksperterne må ikke være uenige

I Landbrug & Fødevarer er viceformand Henrik Frandsen derimod dybt bekymret over afgørelsen.

- Det er helt uforståeligt og dybt betænkeligt, at klagenævnet nu igen har skiftet kurs og ikke benytter Miljøstyrelsens retningslinjer for vurdering af dyretryk. Det er dybt bekymrende, at eksperterne er åbenlyst uenige i praksis på området og underkender Miljøstyrelsens vejledning. Det er vores opfattelse, at især i denne sag har Miljøstyrelsen været meget omhyggelig. Og der er lagt stor vægt på, at der ikke gåes på kompromis med miljøbeskyttelsen. Så det kommer helt bag på os, at klagenævnet sår tvivl om det, siger han til altinget.dk og fortsætter:

- Eksperterne er uenige, og det kan vi ikke leve med. Det giver alt for stor usikkerhed for både landmænd og virksomheder, og de efterlades i en situation, hvor de ikke ved, hvilke regler de skal rette sig efter, hvis de vil udvide deres bedrifter eller lave ombygninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Henrik Frandsen frygter, at afgørelsen vil betyde, at sagsbehandlingen går i stå i kommunerne, fordi kommunerne ikke længere har klare retninglinjer.