Landbruget kan se frem til økonomisk fremgang i år og til næste år, spår Landbrug & Fødevarer.

- Vi venter, at heltidsbedrifter i gennemsnit vil få et driftsresultat på godt en halv million kroner. Og 2012 tegner nu lysere end for bare få måneder siden. Og bedre end 2011. Takket være stabile salgspriser på relativt højt niveau, styrket eksport til vækstøkonomierne i øst og fortsat lav rente, sagde formand Niels Jørgen Pedersen i sin beretning på landsdelegeretmødet i Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I Landbrug & Fødevarer har vi i år brugt mange kræfter på dialog med bankerne og realkreditinstitutterne om udsigterne i vores erhverv. Vi fortæller dem, at fremtiden ikke er så sort, som den har været. Og vi fortæller dem, at der også er et fremtidsperspektiv for mange af de bedrifter, som lige nu har svært ved at klare terminerne, sagde han.

Landmænd er også positive

Niels Jørgen Pedersen fortalte, at landmandsbarometeret viser også, at landmænd selv tror på fremtiden.

- Fire ud af ti landmænd forventer at øge produktionen næste år. Hver fjerde forventer at øge investeringerne.

- Troen på fremtiden er forudsætningen for, at vi kan lægge krisen bag os. Men der er lang vej til det investeringsniveau, der er nødvendigt for at udvikle vores erhverv. Desværre er det ikke kun bedrifter i økonomiske vanskeligheder, der har problemer med at låne. Også kernesunde bedrifter har meget svært ved at finansiere nye investeringer, sagde Niels Jørgen Pedersen

Han mener, at det er alvorligt. Både for bedrifterne og for samfundet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For investeringer i produktionsanlæg er en forudsætning for vores konkurrenceevne, sagde han.

Grundlæggendde optimistisk


I en tid med vanskelige vilkår og krise, mener Niels Jørgen Pedersen, at udfordringerne er meget store.

- Alligevel er jeg grundlæggende optimistisk på vores erhvervs vegne, sagde han og tilføjede, at han tror på fremgang, fordi organisationen er stærk og samler et mangfoldigt erhverv: Små deltidsbrug og store bedrifter. Konventionelle og økologiske produktioner. Husdyrbrug og planteavlere. Forenet med fødevare- og agroindustrien, der bygger på et stærkt dansk landbrug, sagde han.

Stærk strategi

Han tror også på fremgang, fordi han mener, at Landbrug & Fødevarers strategi er stærk: En strategi med en ny fortælling om alt det, vores erhverv kan bidrage med til samfundet. En strategi, der bygger på åben og ægte dialog med vores omverden – hvor vi sætter handling bag ord. En strategi, hvor vi ikke bare siger fra, men altid søger løsninger til fordel for både Danmark og erhvervet.

- Det er en strategi, der kan genoprette vores forbindelse til de mange danskere, der ikke kender os mere, og som har et negativt billede af vores erhverv. Som ikke ser vores erhverv som en del af løsningen på noget som helst. Som derfor ikke forstår, hvad vi siger. Som derfor ikke forstår vores ønsker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danskernes øjne åbnes

- Jeg tror på fremgang, fordi vi med vores ny strategi nu er i fuld gang med at åbne danskernes øjne for, hvem vi er: Et erhverv der eksporterer for over 100 milliarder kroner årligt og dermed leverer det stærkeste bidrag til Danmarks handelsbalance. Et erhverv der beskæftiger 145.000 danskere. Et erhverv der bidrager med over 17 milliarder skattekroner til velfærd. Et erhverv der har bevist, at vi kan skabe vækst samtidigt med, at vi mindsker belastningen af miljøet, sagde han.

Han konstaterede derfor, at landbruget er et erhverv, der har svar på, hvordan vi kan brødføde en voksende global befolkning i balance med vores miljø og natur.

- Et erhverv, der kan bidrage afgørende til, at vi bliver uafhængige af kul, gas og olie.

- Jeg tror på ny fremgang: Når vi forfølger vores muligheder og udvikler vores erhverv. Når vi står sammen. Når vi viser, at vi er stolte over det, vi har opnået. Når vi også formår at gøre danskerne stolte af vores erhverv. Når vi skaber bred politisk opbakning til vores visioner, sagde han og runde af med at sige direkte til de delegerede:

- Kære delegerede. Vi er på rette vej.