Köckerlings Ultima-såmaskiner har fået nye afløsere, som så småt er ved at komme til Danmark. Navnet er stadig Ultima, men maskinerne har fået betegnelsen CS bygget på, som står for Compact Seed. Og netop ordet Compact spiller ind på de to nye såmaskiner, der i første omgang fås i en tre og fire meters version.

I forhold til sine forgængere er der skåret halvanden meter af totallængden på Ultima CS. Dertil kommer, at såtanken med de 2.800 liters indhold nu vender på langs i stedet for på tværs, hvilket betyder, at de tidligere modeller kunne kendes på lang afstand på grund af det særprægede udseende. På de nye Ultima CS er der kræset mere for designet så at sige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De halvanden meter, der er kortet af totallængden, er ganske enkelt hentet ved at reducere rækken af så-skær fra fem til fire rækker. Det ændrer dog ikke på afstanden mellem skærene i forhold til tidligere.

Stadig hydrauliske dybdehjul

Med de nye maskiner følger også muligheden for Köckerlings nye Isobus-terminal, idet maskinerne også er Isobus-kompatible. Det betyder, at chaufføren kan vælge at styre funktionerne på Ultima CS fra traktorens Isobus-terminal.

Men de hydraulisk indstillelige dybdehjul, der sidder foran hvert så-skær, er der ikke ændret på.

- Selve så-princippet i de nye Ultima CS-modeller er stadig det samme som på de tidligere modeller. Vi har vores hydraulisk-justerbare dybdehjul foran hvert tandskær, og når vi ændrer trykket på hjulet, ændrer vi samtidig vinklen mellem tanden og hjulet, så tanden går dybere i jorden, fortæller Mikael Nielsen, Köckerlings ansvarlige for det danske marked.

Såmaskinen har eget hydraulikanlæg, som driver blæseren og doseringsenheden. Trykket på de forskellige såskær styres fra traktorens hydraulik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På en firemeters maskine har vi 22 så-enheder. Hver enhed sår i et seks centimeter bredt bælte, så ud af fire meter arbejdsbredde bliver 1,32 meter tilsået, fortsætter Mikael Nielsen.

Han anbefaler som minimum 160 hestekræfter til den fire meter brede model.

Seks meter på vej

Ultima CS i tre-meter-udgaven blev vist frem som en prototype første gang på Agritechnica i 2009. Nu er den altså klar sammen med den større model på fire meter. Og Ultima CS kan vokse endnu mere.

- Vi arbejder i øjeblikket på en udgave på seks meter, men den er ikke klar endnu, siger Mikael Nielsen.

Det samme gælder muligheden for at udså gødning under såningen. Den tyske virksomhed roder med ideen, men der er intet officielt endnu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores tyske naboer har ikke helt de samme krav med hensyn til brug af gødning. Derfor er det ikke så hot et emne i Tyskland som i Danmark, erkender Köckerlings danske agent som begrundelse for, hvorfor man endnu ikke kan tildele gødning i jorden samtidig med såningen.

Blæseren og systemet til at dosere såsæden er der ikke ændret på ved Ultima CS. Disse komponenter kommer fra Rauch, og når det gælder netop indsåning, hjælper computeren med at beregne den korrekte mængde ud fra en prøve, som chaufføren tager ved doseringsvalsen.

Vægten på den udtagne prøve tastes ind i computeren, og den korrigerer så herefter til den ønskede mængde ud fra prøven.

Köckerlings velkendte STS-valse er der heller ikke pillet ved. Den går igen på de nye Ultima-maskiner og sidder også på flere af virksomhedens stubharver.

- STS står for Soil To Soil (jord mod jord red.). Valsen er sådan udformet, at jorden sætter sig i valsen, så det er jorden på valsen, der pakker jorden på marken. Når man pakker jord med jord undgår man at glitte jorden, lyder forklaringen fra Mikael Nielsen.