Det flyttede ikke en meter, at nogle af landets største erhvervsorganisationer sammen med førende ernæringsforskere og eksperter i EU-ret kritiserede regeringens skat på mættet fedt sønder og sammen over et helt år. Det skriver Ing.dk.

I sidste uge blev skatten vedtaget med et massivt flertal i Folketinget. Kun Liberal Alliance stemte imod, mens Enhedslisten undlod at stemme. Samtlige andre partier trykkede på ja-knappen til forslaget, der skal skaffe 1,4 milliarder kroner årligt til statskassen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med vedtagelsen vil der fra 1. oktober blive lagt 16 kroner i statsafgift på hvert kilogram mættet fedt, som er i de fødevarer, danskerne lægger i indkøbskurvene.

Oprindelig havde regeringen lagt op til samme afgift på alle kødprodukter fra samme dyr. Fed flæskesteg ville få samme afgift som mager mørbrad. Som en af de sidste ændringer fik slagterierne lov til at skelne mellem fedtindholdet i forskellige produkter, men det er stadig ikke et krav.

Slagterbutikkens død

I januar fortalte direktør for Danske Slagtermestre, Torsten Buhl, til Maskinblladet.dk, at den nye fedtafgift kan kvæle de små slagterbutikker og ostehandlere, fordi de ikke længere kan konkurrere med supermarkederne.

- Det er jo meningen, at afgiften skal forplante sig ned gennem kæden til forbrugerne. Og supermarkederne har jo en lang række af varer, de kan fordele prisstigningerne ud over. Slagterbutikkerne og ostehandlerne har stort set kun varer, der bliver ramt af afgiften, så der er ikke noget at fordele prisstigningen ud på. Derfor bliver det meget svært at konkurrere med supermarkederne. Det ser vi på med stor bekymring, sagde han til Maskinbladet.dk.