De nye prislofter begrænser de priser, som vandselskaberne kan opkræve for vand hos brugerne. Det skal få selskaberne til at effektivisere driften, så forbrugerne sikres en fair pris på vand. Det skriver Konkurrencestyrelsen.

Prislofterne for 2011 er fastsat forskelligt landet over. De svinger fra 6,40 kroner pr kubikmeter til 34,06 kroner pr kubikmeter vand, og for at komme med spildevand svinger priserne fra 18,06 kroner pr kubikmeter til 88,83 kroner pr kubikmeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når prislofterne svinger fra selskab til selskab, skyldes det, at de enkelte selskabers økonomiske forhold er forskellige. Blandt andet tager beregningerne hensyn til selskabernes investeringsbehov, finansiering af tidligere års underskud og særlige forhold, som for eksempel at det er dyrere at slippe af med spildevandet for vandselskaber på mindre øer end på fastlandet.

Til gavn for fødevareindustrien

Ud over bedre briser for forbrugerne, kan prislofterne også gavne fødevareindustrien, hvor flere virksomheder har lidt under høje afgifter på spildevand.

- I dag betaler fødevarevirksomheder reelt for udlægning af kloaknet til private borgere, og det er ikke holdbart i forhold til vores konkurrenceevne, sagde direktør Claus Søgaard-Richter, Landbrug & Fødevarer, i juli.

De nye prislofter er ingen garanti for, at vandpriserne ikke vil stige yderligere. Prislofterne vil dog sikre, at priserne kun stiger, hvis vandselskaberne skal foretage nødvendige investeringer i fremtiden.

- Meget tyder på, at der er et stort potentiale for effektiviseringer i vandsektoren. Med de nye prislofter tager vi et vigtigt skridt mod en mere effektiv vandsektor, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing.