For at leve op til Fødevareministeriets officielle dyrevelfærdsmærke, hjertemærket, skal kalvene være opstaldet to og to, fra de er syv dage gamle. Det gælder også for de kalve mælkeproducenten leverer til en slagtekalveproducent, der er med i mærkningsordningen.

For de fleste kræver det små ændringer af kalvebokse at leve op til hjertemærkningsordningen. Den gode nyhed er, at der er klare fordele ved parvis opstaldning, skriver Landbrugsinfo.

Kravet om parvis opstaldning af kalve er indført for at tilgodese kalvenes adfærdsmæssige behov. Det ligger nemlig i kalvenes natur, at de gerne vil være sammen med andre kalve.

Når man professionelt taler om dyrevelfærd, taler man om hensyn til tre behov: Dyrenes fysiologiske behov, deres sundhedsmæssige behov og det adfærdsmæssige behov.

Der fordele i at tilgodese kalvenes adfærdsmæssige behov og opstalde dem to og to. Undersøgelser viser nemlig, at kalve, der går sammen to og to, vokser op mod 130 g pr dag mere og æder cirka et kg kalvestarter mere pr. dag end kalve opstaldet enkeltvis. Desuden har kalve, der går to og to sammen, mindre nedgang i vægt ved fravænning, og de kan bedre omstille sig til nye omgivelser og nye artsfæller. Kalve, der går sammen med andre kalve, får altså også opfyldt deres fysiologiske og sociale behov i langt højere grad end enkeltvis opstaldede, skriver Landbrugsinfo.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce