Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
En simpel mælkeprøve kan halvere brugen af penicillin
Ingeniør og produktudvikler Tomas Ussing vil gerne mindske brugen af penicillin i mælkebesætninger, gøre noget for dyrevelfærden og ikke mindst sænke fødevarespildet.
Tomas Ussing har udviklet en test, der i løbet af 12-16 timer kan give svar på, om koen har yverbetændelse og skal have behandling med penicillin, eller om koen har en colibakterie, som penicillin ikke virker imod, eller om der overhovedet er bakterier.
- Der er både penge at spare for landmanden og en stor grad af dyrevelfærd ved vores test. En penicillin-behandling tager typisk 4-5 dage, hvor koen ikke kan malkes, og derefter skal koen yderligere 4-5 dage i karantæne, hvor mælken bare skal smides ud. Vi har regnet på, at det giver cirka 240 liter mælk pr. ko, der blot smides ud. Hvis vi med vores test kan påvise, at det ikke er nødvendigt at behandle halvdelen med penicillin, så er der virkelig penge at spare og mange dyr, som ikke skal gennem en penicillinbehandling, siger Tomas Ussing.
Point of Cow har regnet ud, at landmanden sparer minimum 1.000 kroner pr. behandling, for hver ko, der bliver i produktionen.
Ekstra vand og pleje
På Agromek 2022 Tomas Ussing han med sit firma Point of Cow, hvor han viser de besøgende på standen, hvor brugervenlig testen virker.
- Når robotten indikerer, at der kan være risiko for mastitis, så tager man en prøve af mælken og lægger få dråber på en engangstest. Herefter lægges testen i et transportabelt varmeskab, hvor testen skal ligge i 12-16 timer for at give udslag. Herefter kan man hurtigt og simpelt aflæse, hvor på skalaen bakterieniveauet ligger i forhold til om behandlingen kræver penicillinbehandling eller om koen blot skal have ekstra vand og pleje for at sænke celletallet. Hvis testen slår ud for for bakterier kræver lovgivningen at man indsender mælkeprøve til sin dyrlæge, siger Tomas Ussing.
Testen viser meget pædagogisk glade og sure smileys, der fortæller landmanden om svaret kræver behandling eller ikke.
- Vi har lavet en enkel quick guide, der via billeder og illustrationer viser, hvordan man tager teste og hvordan man aflæser resultatet, fortæller Tomas Ussing.
Point of Cow kom på markedet med testen under coronanedlukningen, så derfor har det været en lidt vanskelig opstart. Men i dag bliver testen solgt gennem Viking Danmark og solgt til lande som Holland, Tyskland og Sverige.