Alle er enige om, at der skal være god dyrevelfærd og dyreetik i landbruget. Hvad disse målsætninger dækker over kan der imidlertid være stor uenighed om. Det en griseproducent ser som dyrevelfærd i topklasse vil en vegansk aktivist måske betegne som dyremishandling, skriver Seges i en pressemeddelelse.

Bogen: "Dyrevelfærd og etik i husdyrproduktionen" er udkommet på Seges forlag og skrevet af fire forskere og henvender sig primært til studerende på landbrugsuddannelserne og landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Velfærd og etik er for mange lidt abstrakte begreber, som man som landmand selvfølgelig bestræber sig på at have i sit dyrehold, men som kan være svær at sætte ord på. Ambitionen med bogen er at give læseren baggrund for at reflektere over den måde, man arbejder med dyrene på, og at kunne gå ind i faglige diskussioner om den dyrevelfærd og de etiske overvejelser, der ligger bag, siger Lene Overgaard Bruun, forlagschef i Seges Forlag.

Forskellige syn på dyr

Læserne af bogen får introduceret en lang række emner. Det er for eksempel forskellige dyresyn, dyreetiske dilemmaer, adfærdsbiologi, ligesom begreber der bruges omkring etik og velfærd forklares.

- Dertil kommer forskellige værktøjer, som man rent praktisk kan bruge til at vurdere velfærdsniveauet i en husdyrbesætning, fortæller Lene Overgaard Bruun.

Udgivelsen af bogen markeres med et temamøde for læremestre og deres elever, på Bygholm Landbrugsskole. På temamødet vil dyrlæge Tina Birk Jensen, Seges blandt andet formidle den nyeste viden og værktøjer til håndtering af syge dyr på svinebedrifter. Dyrlæge Peter Raundal, Seges vil udfordre os med etiske dilemmaer i kvægstalden, som berører både elever og læremestre.

"Dyrevelfærd og etik i husdyrproduktionen" er skrevet af Peter Sandøe, Københavns Universitet, Mette S. Herskin, Karen Thodberg og Jan Tind Sørensen alle fra Aarhus Universitet.