Hollandske DSM vil omkring nytår lancere stoffet Bovaer, som kan reducere malkekøers udslip af drivhusgassen metan med omkring 30 procent.

Der mangler blot en godkendelse fra EU's fødevaremyndigheder, så er den hollandske koncern DSM klar til at sende den nye foderingrediens Bovaer på markedet. Det bliver en lancering, som kan give køer og andre drøvtyggere delvis æresoprejsning i klimadebatten og hjælpe dansk kvægbrug godt på vej til at nå målsætningen om 30 procent færre drivhusgasser fra mælkeproduktionen i 2030.

Samme perspektiver kan vise sig i forsøg med andre stoffer, blandt andet nogle udvundet af tang. Men udviklingen af disse produkter er ikke nær så langt fremme som Bovaer.

3-NOP går så at sige ind og sætter sig som en lille Legoklods i enzymprocessen og forhindrer dermed, at mikroorganismerne kan danne metan.

Peter Lund

Testet i 35 forsøg

I 35 forsøg med malke- og kødkvæg, udført i 12 lande kloden rundt, har det vist sig, at en kvart teskefuld Bovaer i en malkekos daglige foderration kan sænke koens udslip af drivhusgassen metan med i gennemsnit 32 procent. Og det er ikke bare løs salgssnak fra DSM's side, bekræfter Peter Lund, professor ved Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind