Aftalen om ny pesticidstrategi betyder ifølge Venstre mindre belastning af miljøet og drikkevandet, og den sikrer fortsat mulighed for at bevare mindre produktioner som for eksempel bær og frugt. Aftalen er dermed med til at sikre beskæftigelsen i dansk fødevareproduktion, mener Venstre.

Venstres miljøordfører Henrik Høegh præciserer Venstres fingeraftryk:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For Venstre har det været vigtigt at finde en model, der fokuserer på, hvilke midler, der er i sprøjten, frem for hvor mange gange, sprøjten kører i marken. Vi har også betinget os, at modstandsdygtigheden hos skadedyr og ukrudt følges nøje. Bliver ukrudtet blot mere modstandsdygtigt, så der bagefter skal bruges større doser, er vi jo ikke nået nogen vegne, siger Henrik Høegh.

- Samtidig indføres en ny afgiftsmodel, der motiverer den enkelte landmand til at vælge de sprøjtemidler, der belaster miljøet mindst, og det forventes, at belastningen af miljøet vil falde med 40 procent over tre sæsoner. Sprøjtemiddelstrategien indeholder også midler til og krav om, at der skal mere fart på godkendelsesordningen for sprøjtemidler.

-  Desuden skal det følges nøje, om den nye kurs fører til, at mindre produktioner som for eksempel markfrø, grøntsager, frugt og bær forsvinder eller flyttes til udlandet, for vi kan simpelthen ikke undvære de mange arbejdspladser i disse produktioner.

Henrik Høegh peger samtidig på, at det for Venstre har været vigtigt, at skal et sprøjtemiddel fjernes fra markedet, så skal det ske på saglig og faglig baggrund og ikke blot på grund af et tilfældigt fund i en brønd.