Efterspørgslen på økologiske varer stiger fortsat. Derfor vælger flere landmænd at lægge om til økologi. Tendensen fortsætter i 2017. Det viser nye tal fra Seges Økologi, der har lavet en rundspørge til rådgivningscentrene for at høre om forventningerne til omlægning af areal til økologi i 2017.

På basis af de gennemførte omlægningstjek og øvrige økologirådgivning forventes det, at der i år vil blive ansøgt om økologisk arealtilskud til 22.000 nye ha. Det er fordelt på 17.500 ha fra omkring 200 nye bedrifter og 4.500 ha fra 100 eksisterende bedrifter. Hovedparten af det nye areal kommer fra bedrifter med planteavl samt blandede bedrifter med svin, fjerkræ og kødkvæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til trods for, at der nu er udsigt til mere planteavl, opfordrer formand for Økologisektionen hos Landbrug & Fødevarer, Hans Erik Jørgensen, endnu flere landmænd til at lægge om til økologisk planteproduktion:

- Der er i de seneste par år kommet rigtig mange nye økologiske mælkeproducenter, griseproducenter og fjerkræavlere. De efterspørger alle økologiske korn og grovvarer til deres dyr. Efterspørgslen er derfor steget meget mere end produktionen hos planteavlerne. Jeg synes jo, at det er en skam, at vi ikke kan producere nok økologisk korn og grovfoder herhjemme, siger han.

Underdirektør hos DLG Økologi, Henrik Kløve, er helt på linje med formanden for de økologiske landmænd:

- Som jeg vurderer det, er der behov for op til omkring 50.000 nye ha med økologisk korn herhjemme for, at vi sikrer en større regionalt oprindelse af de råvarer, der anvendes til foderproduktionen. Indtil den øgede omlægning er gennemført, vil der ikke opstå en mangel på økologisk korn og foderstoffer, fordi det fortsat er muligt at importere fra andre EU lande som f.eks. Rumænien. I DLG ser vi naturligvis gerne, at flere landmænd herhjemme begynder en økologisk produktion, så vi i stigende grad køber og sælger til de danske landmænd, siger han.