Ved kælvning er koens immunforsvar undertrykt, og der er derfor risiko for inflammatorisk repsons - det vil sige betændelsestilstand, hvis koen udsættes for et øget sygdomspres. En akut betændelsestilstand vil ifølge Barry Bradford, specialist inden for kvægernæring, metabolisme og endokrinologi ved Kansas State University, ikke blot påvirke koens evne til at modstå yderligere sygdom, men også påvirke mælkeydelsen, frugtbarhed og give større risiko for udsætning. Det skriver Dairy Herd Management.

I nogle undersøgelser har det vist sig, at køer med høje niveauer af betændelse producerede 20 procent mindre mælk.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

For at undgå en akutbetændelsestilstand er det vigtigt at have fokus på komanagement i overgangsperioden. Derudover er der forsøg med nye værktøjer, der viser, at man kan reducere risikoen for akut betændelsestilstande.

Barry Bradford anbefaler således følgende fem trin:

Huldvurdering - huldgennemsnittet skal ligge på 3,0 og der må højest være en tredjedel med mere end 3,5.

Opstaldning af nykælvere - undgå overbelægning både ved foderbord og sengeafsnit.

Antioxidanter - overvej tildeling af vitamin E, selen eller ikke-nærende antioxidanter i overgangsperioden for at undgå oxidativ stress.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anionisk fodring - det er bevist, at goldkofodring med anion-tildeling reducerer tilfældene af mælkefeber.

Forbedring af immunforsvaret - anvendelse af ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID'er), såsom natriumsalicylat, har vist sig gavnligt hos køer i deres tredje eller senere laktation.