Lyt til artiklen:

3F rasende over regelændringer for udenlandske landbrugspraktikanter

00:00
Hastighed: ???x
02:49

Efter påske har regeringen besluttet at åbne op for udenlandsk arbejdskraft i landbruget, og reglerne for at ansætte udenlandske landbrugspraktikanter bliver ændret.

Det betyder, at landbrug og gartnerier kan få opholds- og arbejdstilladelse til alle de udenlandske praktikanter, de måtte ønske, uden som hidtil, at rådføre sig med og få tilladelse af de faglige udvalg i branchen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg er dybt forundret og meget skuffet, ja nærmest rasende over, at ministeren på denne måde forsøger at snige en kontroversiel regelændring ind ad bagdøren uden at inddrage parterne i beslutningen. Det er bestemt ikke den måde jeg ser et godt samarbejde på, siger formanden for 3F's grønne gruppe, Allan Busk i en pressemeddelelse.

Flere landbrugspraktikanter fra især Uganda og Indien kommer til Danmark

Se også:

Flere landbrugspraktikanter fra især Uganda og Indien kommer til Danmark

Den hidtidige praksis har været, at en landmand eller en gartneriejer kunne få det antal udenlandske praktikanter, som det fagligt udvalg vurderer, at landmanden eller gartneren har kapacitet til at oplære.

Ordningen med de udenlandske praktikanter blev etableret som en kulturel udveksling i 1980'erne. Udlændingene får lærlingeløn i op til 18 måneder, og meningen med ordningen er, at de skal lære, hvordan man bedriver effektivt og godt landbrug i Danmark.

3F oplyser, at der har været en række tilfælde, hvor de udenlandske praktikanter er blevet brugt som billig arbejdskraft og har levet under kummerlige forhold.

- Via sin styrelse åbner ministeren nu endnu en ladeport for billig udenlandsk arbejdskraft i landbruget og på gartnerierne. Det er er den direkte vej mod mere misbrug, social dumping og løn-trykkeri, siger Allan Busk, der slet ikke kan se nogen begrundelse for at ændre reglerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrugspraktikant smidt på gaden

Se også:

Landbrugspraktikant smidt på gaden

- Der er jo allerede rigeligt med ledige praktikantpladser, siger 3F's gruppeformand.

Ifølge ham er der i dag cirka 10.000 godkendte praktikpladser i dansk landbrug og hos gartnerierne. Cirka 2.000 af pladserne er optaget af udenlandske praktikanter.

I 2010 blev praksis ændret ved overenskomstforhandlingerne, hvilket blev anerkendt af udlændingemyndighederne således, at en landbrugsvirksomhed kunne ansætte det antal praktikanter, svarende til antal erhvervsuddannelseslærlinge. En praksis, som har været anerkendt af såvel Landbrug og Fødevarer og arbejdsgiverforeningen GLS-A.

- Ministeren tilsidesætter jo den danske model og de aftaler, vi som parter har indgået. Det er rystende. Og jeg må spørge mig selv, hvor den kulturelle udveksling er, når en virksomhed kan få ubegrænset antal praktikanter. Det er simpelthen ikke ordentligt, siger Allan Busk.