Lyt til artiklen:

Formand for Vestjysk: Svarer-rapport sætter landbruget i tomgang

00:00
Hastighed: ???x
02:17

- Svarer-rapporten rejser uendeligt mange spørgsmål i landbruget og sætter hele erhvervet i en tomgang, hvor vi ikke rigtig tør foretage os noget.

Sådan lyder det fra formanden for landboforeningen vestjysk, Jacob Spangsberg, efter offentliggørelsen af Svarer-rapporten, der giver tre modeller for en mulig CO2 afgift i landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mit umiddelbare indtryk af rapporten er, at det er lidt værre, end jeg havde forventet. De foreslåede afgifter er meget høje, og det er meget ugennemskueligt, hvordan pengene skal bevæge sig rundt i de forskellige modeller, siger Jacob Spangsberg i en pressemeddelelse.

Grovvaredirektør: Svarer-rapporten glemmer landbrugets positive rolle

Se også:

Grovvaredirektør: Svarer-rapporten glemmer landbrugets positive rolle

Som han ser det, så er der ingen af modellerne, hvor kvægbruget vinder.

- Med en afgift på 750 kroner tror jeg ikke, der kan være meget kvægbrug tilbage. Så det synes jeg, vil være et voldsomt problem.

- Den mellemste afgift, som skulle have til hensigt at motivere kvægbruget til at reducere CO2-udledningen med forskellige virkemidler på bedriften, tager ikke højde for de merudgifter, der vil være til de CO2-reducerende tiltag. Hvis vi for eksempel alle skal til at bruge Bovaer, er der jo heller ingen tvivl om, at det kommer til at få en betydelig pris.

Problematiserer generationsskifte

Jacob Spangsberg understreger dog også vigtigheden i at huske, at rapporten er et udspil, der nu skal danne grobund for trepartsforhandlingerne, som han håber, kommer til at gå hurtigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lige nu er landbruget sat i en situation med så meget uvished, at vi ikke rigtig tør foretage os noget. Det er blandt andet problematisk for dem, der er ved at foretage generationsskifte og nu ikke ved, hvad vi står overfor i fremtiden. Det gør det meget svært at vurdere, hvad man skal købe og sælge for, og om det overhovedet er en god ide, siger Jacob Spangsberg og tilføjer:

Afgift på gødning er CO2-selvmål

Se også:

Afgift på gødning er CO2-selvmål

- Derfor håber jeg meget, at den lovning, vi har fået på en hurtig afklaring, bliver overholdt, og at forhandlingerne ender ud i en fornuftig løsning, så vi også i fremtiden kan udvikle og ikke afvikle dansk kvægbrug som bæredygtigt erhverv.