Lyt til artiklen:

Verden mangler 70 til 80 millioner hektar landbrugsjord i 2030

00:00
Hastighed: ???x
02:06

Det globale behov for mad, husdyr og brændstof er støt stigende. Samtidig stiger ønsket om naturbevaring, og det skaber et pres på arealudnyttelsen, som gør, at vi skal bruge 70 til 80 millioner hektar ekstra landbrugsjord i 2030, det skriver konsulenthuset McKinsey i en ny analyse

Selv om arealet er mindre end ti procent af det totale landbrugsareal, så er det stadig et areal tilsvarende Brasiliens samlede landbrugsareal. Et areal, der altså skal findes i en tid, hvor jord er dyr og efterspurgt. Derfor har McKinsey peget på tre håndtag, som kan trækkes i for at møde og eventuelt formindske behovet for yderligere landbrugsareal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Først og fremmest peger konsulenthuset på, at jord i Latinamerika og Afrika syd for Sahra skal opdyrkes i et tempo som er hurtigere end den afskovning, der er klassisk for området. Her vurderer konsulenthuset, at mindst 30 millioner hektar kan hentes, mens afskovningen vil kunne gå i netto-nul i 2030, såfremt der altså hentes mindst 30 millioner hektar.

Dernæst skal øgede udbytter i hele verden være med til at skære 10 procent af det øgede behov for jord, mens mere effektiv og intensiv samhandel skal få mest muligt ud af jorden. Som eksempel gives, at Kina via øget handel med Sydøstasien har sænket sit landbrugsareal med seks procent mellem 2010 og 2019.

Retter sig mod aktører

Foruden de tre overordnede håndtag, har McKinsey desuden identificeret en række andre håndtag, som retter sig mod tre aktører: Naturbeskyttelsesaktører, brændstofaktører og fødevareaktører.

Hvis håndtagene, som uddybes i rapporten, bruges af aktørerne, mener McKinsey at arealbehovet kan dækkes bedre.

  • Fødevareaktører
    • Opdyrk jord i offentlig/private partnerskaber
    • Udvid brugen af modstandsdygtige dyrkningsformer
    • Udvid adgang og godkendelse af udbytteøgende tiltag som gødning og mikronæring
    • Investér i hybrid-tilgange som for eksempel ICLF og efterafgrøder.
    • Reducér fødevareproduktionen og affald fra den.
  • Brændstofaktører
    • Støt og invester i brugen af energiafgrøder
    • Støt carbon capture og lignende løsninger
  • Naturbeskyttelsesaktører
    • Sikr at den private sektor binder sig til at undgå afskovning
    • Bevar natur i områder med stort kulstofindhold i jorden, eller med biodiversitetspotentiale
    • Tilbyd incitamenter for blivende omlægning af brakland til skov.