Lyt til artiklen:

Arla laver samarbejde med Enorms insektfabrik

00:00
Hastighed: ???x
02:00

I løbet af de næste måneder skalerer Enorm Biofactory deres flue- og larveproduktion med faktor 70. Det betyder, at insektvirksomheden får brug for rigtig meget ekstra foder til fluelarverne; faktisk skal de bruge 400 tons om dagen.

Noget af foderet skal komme fra Arla, der har indgået et samarbejde med Enorm Biofactory om at levere delactosed permeat (DLP), der er en reststrøm fra mejeriproduktionen, der genereres i store mængder ved produktionen af laktose.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indtil nu er det meste DLP blevet brugt til biogasproduktion, men for at reducere madspild har Arla Foods Ingredients lavet aftalen med insektfabrikken .

I dag åbner Nordeuropas største insektfarm ved lille østjysk by

Se også:

I dag åbner Nordeuropas største insektfarm ved lille østjysk by

I en pressemeddelelse oplyser Arla Foods Ingredients, at de har udviklet evnen til at omdanne DLP til nærende foder til larverne og har i flere år leveret DLP til Enorm Biofactorys prøveproduktion. Men nu bliver mængden øget markant til 15 lastbilsfulde om ugen.

Mindre madspild

- Da DLP nu i stedet skal bruges som dyrefoder og ikke til, vil partnerskabet gøre det muligt for DLP at rykke op i fødevarespildshierarkiet, skriver Arla i en pressemeddelelse.

Arla Foods Ingredients vurderer, at det vil muliggøre en 16 procents reduktion i madspild på deres Danmark Protein-facilitet ved Videbæk i Vestjylland.

- Vi er utroligt spændte på at samarbejde med Enorm, mens de arbejder på at revolutionere proteinforsyningen og skabe mere bæredygtige fødevaresystemer. Dette samarbejde, som vil forvandle en tidligere klassificeret fødevareaffaldsstrøm til noget med potentiel enorm ernæringsværdi, er et fantastisk eksempel på virksomheder, der arbejder sammen for at gøre upcycling til virkelighed, siger Sønke Møller, der er senior sales developer hos Arla Foods Ingredients.