Lyt til artiklen:

LandboNord: Griseproducenter med stor spredning giver værdifuld viden

00:00
Hastighed: ???x
02:07

Abonnementsartikel

Første halvår af 2023 viser en stor spredning i de DB-Tjek-analyser, som LandboNord lige nu udarbejder. Griseproducenterne kan se frem til en analyse, som giver værdifuld viden at arbejde videre med.

I de her dage modtager griseproducenter, der har valgt at benchmarke sin produktion med andre producenter, resultaterne fra DB-Tjek analyserne.

Tallene vil nu blive studeret nærgående på de enkelte bedrifter sammen med griserådgiveren for sammen at finde frem til mulige forbedringer. Denne gang er der ekstraordinært meget at tage fat på.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi ser stor spredning i de resultater, vi måler på. For en analytiker kan det være noget møg, da det er umuligt at give et generelt råd ud fra en tendens, der ikke eksisterer. Men er du en af de deltagende griseproducenter, vil du få en række anbefalinger, du kan arbejde videre med, siger griserådgiver i LandboNord Inga Riber.

Soholdere med eksportgrise klarer sig bedst

Et af de eksempler, som Inga fremhæver, er dækningsbidraget pr. årsso. Gennemsnittet for dækningsbidraget for de 72.000 årssøer i DB-Tjek-analysen ligger på 10.800 kr.

De bedste 10 procent af besætningerne ligger helt oppe på 16.100 kr. i dækningsbidrag pr. årsso. Normalt er der en klar sammenhæng mellem dækningsbidrag og antal producerede smågrise pr. årsso, men det er ikke tilfældet denne gang.

- Det er klart soholderne med eksportgrise, der klarer sig bedst. I det aktuelle halvår har der været store forskelle på bundlinjerne alene som følge af hvilke prisaftaler, smågrisene blev afsat til. Derfor kan vi stå i en situation, hvor et relativt højt dækningsbidrag kan tage opmærksomheden fra en produktion, der kalder på opmærksomhed. Med de mange målepunkter, som DB-Tjek efterhånden indeholder, vil der være rig mulighed for alle deltagere at se, hvordan produktionen egentlig præsterer, siger Inga Riber.