Lyt til artiklen:

LDM: Hvem kan få en stald til at blive bredere?

00:00
Hastighed: ???x
02:28

I 2034 vil mange kvægstalde opleve at skulle have længere båse og bredere baggange. Men hvem kan få en stald til at blive bredere?

Sådan spørger Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter i forbindelse med en spørgeskemaundersøgelse, som foreningen har foretaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her har LDM spurgt medlemmerne om deres stalde lever op til kravene om båselængde og baggangsbredde.

- Det er faktisk kun 20 procent, som er klar, rent ud. Men nogen af dem har så flere stalde, hvor de ældre stalde ikke er klar, siger direktør i LDM, Christen Sievertsen.

Undersøgelsen bygger på godt 300 besvarelser spredt på bedriftsstørrelser svarende til spredningen af alle bedrifter i Danmark, hvorfra foreningen har ekstrapoleret tallene.

Omkring 1.500 bedrifter har stalde som ikke er 2034-klar. 300 af dem har også nyere stalde til visse dyregrupper, som er klar, og har planer om også at opgradere eller lukke resten af de gamle stalde.

Tilbage står i omegnen af 1.200 til 1.300 bedrifter med båse i bygninger, som ikke lever op til 2034-kravene ifølge deres egne opmålinger. Ud af dem ses fem fraktioner:

Artiklen fortsætter efter annoncen

  • Omkring 150 planlægger renovering eller udskiftning af den eksisterende stald.
  • Omkring 150 stopper før stalden er slidt ned, hvis der ikke kommer en dispensation eller anden mulighed for at fortsætte.
  • Omkring 150 regner med at sælge bedriften og overlade problemet til køber.
  • Omkring 150 vil gerne generationsskifte, men tøver på grund af den øjeblikkelige usikkerhed.
  • Omkring 150 vil gerne fortsætte, men må tømme stalden før tid, fordi renovering ikke er rentabel.

Tilbage er der omkring 600 ejere som kan sætte kryds ved: "Jeg ved det ikke, stalden er solid og kan sagtens holde længere, jeg håber på en rentabel løsning, som kan forlænge brugstiden."

- Vi har også mulighed for kommentarer i undersøgelsen, og her skriver nogen, at de kan fjerne noget af foderbordet, og flytte fanggitteret/begrænsningen frem, og så lave hængebane fodring. Men for ham, der har en stald med for korte båse, er det alt eller intet, siger Christen Sievertsen, som sammen med LDM efterspørger gode ideer til, hvordan man kan gøre en baggang bredere og båse længere i eksisterende bygninger.

- Nogle kan rette det til, men med færre dyr. Men uanset hvad koster det penge, og skal man investere i den størrelsesorden, så vil man ofte gerne have flere dyr til at betale for det, afslutter Christen Sievertsen.

De fulde krav kan ses på Seges Innovations hjemmeside Landbrugsinfo her