Lyt til artiklen:

Vigtig frøsamling er reddet ud af krigsramt by i Ukraine

00:00
Hastighed: ???x
02:02

I en kompleks operation er en unik frøsamling fra en genbank i den krigsramte by Kharkiv blevet flyttet til et mere sikkert sted i den vestlige del af Ukraine.

Det oplyser NordGen, der er en nordisk institution, der arbejder for at bevare gamle nordiske have- og landbrugsplanter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samlingen, der er blevet reddet, er især vigtig for den globale kornproduktion.

- Så snart vi blev klar over, at den meget værdifulde frøsamling i den ukrainske genbank var i fare, etablerede vi en lille europæisk arbejdsgruppe, der kontaktede kolleger i Kharkiv, siger Lise Lykke Steffensen, der er direktør i NordGens i en pressemeddelelse.

Russiske missiler ramte tæt på Kischenzi Agriculture

Se også:

Russiske missiler ramte tæt på Kischenzi Agriculture

Novo Nordisk Fonden har støttet redningsaktionen økonomisk og FN's fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) har hjulpet.

- Plantegenetiske ressourcer er ekstremt vitale komponenter i biodiversiteten. De ukrainske anlægsressourcer er unikke og omfattende, og vi er stolte af at støtte dette ekstremt vigtige initiativ, siger Senior Vice President Mikkel Skovborg fra Novo Nordisk Fonden.

rich-media-3
Folk står i et drivhus og sorterer kasser Billede taget af FAO under flytningen af genbanksamlingen. Foto: Foto: NordGen

Efter frøsamlingen er kommet i sikkerhed skal der nu udvikles en plan for kopiering af frøene til den global frøbank Svalbard Global Seed Vault.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dette initiativ yder et vigtigt bidrag til at sikre fremtidig fødevareproduktion og modstandsdygtige levebrød i Ukraine og understøtter den kritiske rolle, det spiller i den globale fødevaresikkerhed, siger Pierre Vauthier, der er leder af FAO's Ukraine-landskontor.

Ifølge NordGen er der flyttet omkring 2.700 frøprøver fra den ukrainske genbank flyttet til Svalbard.

- Flytningen af frøsamlingerne fra den nationale genbank i Kharkiv er et strålende eksempel på, hvordan verden, når kræfter forenes og arbejder sammen, kan bevare den biologiske mangfoldighed, siger Lise Lykke Steffensen.

Det er ikke første gang en frøsamling bliver reddet ud af et krigsområde. Tidligere er en frøsamling blevet reddet fra den syriske by Aleppo til genbanker i Marokko og Libanon.