Lyt til artiklen:

Software til overvågning af den farende so

00:00
Hastighed: ???x
02:03

Abonnementsartikel

Pig-Signal Management er navnet på en nyudviklet software, der 'ser' nyfødte grise og registrerer soens adfærd.

På det kommende Agromek i Herning præsenteres produktet Pig-Signal Management, som blandt andet kan detektere fødsel af pattegrise, registrere soens bevægelsesmønster og vandforbrug.

Produktet har Europapremiere på Agromek og præsenteres af Best Farm A/S. Det består af et kamera, som er installeret i farestien ved det ugehold, som farer. Kameraet installeres på en opstander på inventaret og fanger termografisk varme bagved soen. Kameraet er "trænet" til at se nyfødte pattegrise og registrere, om soen ligger eller står.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der monteres en sensor på soens vandforsyning og endnu en sensor i pattegrisehulen. Signalerne fra disse sensorer sendes til en gateway i stalden, hvorfra de sendes videre op i skyen, hvorfra datene hentes ned i den app, der hører til Pig-Signal Management.

Disse data præsenteres via ikoner i et brugerinterface.

- Vi har fokus på soen før, under og efter faring. Systemet registrerer, om soen er oppe eller nede samt hvor meget hun drikker, forklarer Lars Brunse, der er CEO og partner i Best Farm A/S.

Han tilføjer, at alle signaler kommer ind på driftledernes mobil eller ipad som en ekstra støtte. Har en so for eksempel ikke været oppe at stå i syv timer, så får man besked om at se til hende.

Et andet eksempel kan være, at hun ikke har drukket vand i 5 timer, hvilket kan være et tegn på problemer med vandforsyningen eller soen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Systemet kan sende mange signaler. Det kunne måske også være rart at vide hvornår en so farer om aftenen, eller hvor mange, der farer, eller hvor man bør splitmalke, siger Lars Brunse.

Produktet har fået tre stjerner på Agromek, og i bevæggrunden herfor hedder det: "Der er tale om en ny sammensætning af elementer, hvor enheden - ud fra beskrivelserne - både kan detektere fødsel af pattegrise, registrere soens bevægemønster og soens vandforbrug - samt præsentere det med overskuelige og let-genkendelige ikoner og brugerinterface."

rich-media-3
App'en ligger som et bogmærke på forsiden af tablet og mobiltelefon: Illustration: Best Farm.