Lyt til artiklen:

Seges: Ny beregner skal hjælpe med prissætning af grovfoder

00:00
Hastighed: ???x
02:37

Hvad er den rigtige pris, når en mælkeproducent skal købe grovfoder af en anden landmand? Det spørgsmål er til vurdering fra handel til handel, og de meget svingende priser på korn gør det endnu vanskeligere at komme det det korrekte svar.

En ny beregner fra Seges Innovation skal hjælpe parterne til at finde en pris, hvor planteavlerens fortjeneste på at dyrke afgrøder til grovfoder er den samme, som hvis vedkommende dyrker en anden afgrøde, eksempelvis vårbyg. Og det er nødvendigt for, at mælkeproducenten kan få planteavleren til at dyrke grovfoderet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Seges Innovation i en pressemeddelelse

- Beregneren er banebrydende, da den let kan tilpasses til individuelle forhold og personlige data, der giver en opdateret og individuel optimeringspris, siger specialkonsulent Morten Nyland fra Seges Innovation.

Høje kornpriser gør beregner ekstra relevant

Optimeringsprisen er Seges Innovations betegnelse for den pris, hvor sælger opnår det samme dækningsbidrag efter arbejds- og maskinomkostninger pr. ha ved at dyrke grovfoderet, som vedkommende ville have opnået i alternativ afgrøde.

- Den nye beregner af optimeringsprisen er yderst relevant netop nu, da priserne på korn- og gødningsmarkedet ændrer sig kraftigt, og der derfor skal regnes ekstra godt efter for at finde den rette pris på grovfoder, fortæller specialkonsulent Morten Nyland og forklarer videre:

- I sidste ende er det naturligvis op til køber og sælger at vælge den pris, de vil, men med beregneren bliver de klædt på til at finde en fair pris for begge parter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny beregner bruger landmandens egen data

Som landmand eller rådgiver har du tidligere kunnet finde data og rapporter, der ledte dig i retning af en optimeringspris. Det nye er, at du kan indtaste lokale prisniveauer på afgrøder, gødning og andre væsentlige faktorer.

Der er i værktøjet indsat forslåede værdier, som landmanden kan justere op og ned alt efter sine egne forhold på bedriften. Man kan løbende se den forslåede pris på grovfoder bevæge sig op eller ned alt efter, hvordan man justerer sine egne data.

Optimeringsprisen afhænger i høj grad af, hvilken afgrøde grovfoderet erstatter, og hvilket udbyttepotentiale der i afgrøderne. Ligesom det er afgørende, om man har husdyrgødning tilgængelig eller ej. Det er faktorer, som er forskellige fra landsdel til landsdel og fra bedrift til bedrift, og som der bliver taget højde for i beregneren.

Den nye beregner kan findes her