Lyt til artiklen:

Debat: Biogasanlæg støvsuger markedet for godt kvægfoder

00:00
Hastighed: ???x
01:48

Abonnementsartikel

Direktør for Landbrugets Biomasseleverandører mener, at danske skattekroner bidrager indirekte til, at biogasselskaber støvsuger markedet for biprodukter.

Mask og sukkerroeaffald plejer at være et rigtig godt og konkurrencedygtigt kvægfoder.

Nu ser det imidlertid ud til, at køerne må undvære de gode biprodukter, som i stedet opkøbes af biogasselskaberne til en pris, hvor danske landmænd ikke kan være med. En pris som selskaberne kan betale med baggrund i dels støttekroner til biogas og en høj gaspris lige nu.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Biogas er et vigtigt led i den grønne omstilling ved at lave gas af råvarer og produkter, der ikke kan bruges til fødevarer eller foder.

Netop nu med stigende priser på råvarer til biogas, skal selskaberne passe på ikke at gå på kompromis med deres samfundsansvar i forhold til den grønne omstilling. Biogasselskaberne, også de selskaber der er ejet af eksterne investorer, har et kæmpestort samfundsansvar.

Bioøkonomi

Det er slet ikke i tråd med værdipyramiden i bioøkonomi at anvende godt kvægfoder direkte i biogasproduktionen. Biogas produceres af reelle organiske restprodukter og ikke foder og fødevarer.

Derfor bakker LBBL fuldt ud op omkring de sjællandske landmænd som er utilfredse med, at biogasselskaberne opkøber foder til at fodre biogasanlæggene med.

Formand for LBBL, Erling Christensen, har også selv oplevet ikke at kunne få fornyet sin kontrakt på mask, da Nature Energy har købt det for næsen af ham.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med stigende gas- og certifikatpriser er der god økonomi i biogasproduktion.

LBBL opfordrer biogasselskaberne til at betale en fair pris for husdyrgødning og andre reelle restprodukter og sikre forsyningssikkerheden den vej, frem for at konkurrere på foderprodukter som på mask og roeaffald. Det bør stoppes nu.