Lyt til artiklen:

Miljøvenlig sundhed med genbrugsmadrasser

00:00
Hastighed: ???x
03:57

Abonnementsartikel

Sand er i Danmark en almindelig metode til at skaffe køerne et blødt leje, men i følge en virksomhed er madrasser lige så gode for køerne foruden at de kan være mere miljøvenlige.

Et cementgulv er i sagens natur ikke godt for koen at ligge på, og komforten kan sikres med halm sand og madrasser. Hvor sand i sengebåsene i dag er en almindelig metode til at øge dyrets trivsel, er madrasser knap så udbredte.

Men den situation vil virksomheden Erri-Comfort A/S gerne have ændret til madrassernes fordel. Selv om madrasser ikke er så almindelige som sand, er de dog langt fra at være et nyt fænomen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erri-Comfort har produceret ko-madrasser siden begyndelsen af 1990'erne. I dag produceres de på en 4500 kvadratmeter stor fabrik og eksporteres til Chile, Rusland og de fleste europæiske lande.

Virksomheden er grundlagt og ejet af dyrlæge Jørn Erri, om driver virksomhed i samarbejde med blandt andre hustruen Bodil Riising, som også er uddannet dyrlæge.

Madrassernes fordele

Bodil Riising underkender på ingen måde sand som en komfortabel løsning til køerne, men hun vil naturligvis gerne pege på fordelene ved madrasserne.

- Klienter, der har både sandbåse og båse med vores madrasser, fortæller, at køerne lige så gerne ligger på madrassen som i en sandbås. Benene holdes lige pæne og rene. På en madras er der aldrig problemer med, at koens bækken ligger op mod båsens bagkant med en trykning til følge, fortæller Bodil Riising og tilføjer:

- Den daglige vedligeholdelse af vores madrasser består af nedskrabning og strøning af en lille smule snittet halm. Madrasserne vil i sig selv altid være tørre, fordi de er forsynet med gennemtrængelig overdug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At sand fortsat er en god løsning til bedre dyrevelfærd og tillige en god investering er dog uanfægtet. Vi har tidligere talt med kvægrådgiver Helle Dahl Schmidt.

- Det er godt for både klove, yver og komfort, fremhæver hun. Og det oversætter hun til bedre sundhed og mere mælk - og dermed et højere dækningsbidrag. Men fordelene ved at bruge sand i sengebåsene bliver først fuldt indfriet, hvis man bruger den rigtige mængde sand i den rette kvalitet, siger hun og påpeger, at problemer med at få sand til at fungere kan skyldes, at der bruges for lidt sand.

Med en sandvasker er der ifølge Helle Dahl Schmidt ikke samme incitament til at spare på sandet, fordi 90 procent genindvindes fra gyllen og dermed genbruges i sengebåsene.

Mere miljøvenlige

Bodil Riising påpeger her, at Erri-Comforts madrasser kan stå som et mere miljøvenligt og praktisk alternativ til sand.

- Sandet skal bringes ind og bringes ud, hvilket jo kræver brændstof og slider på maskinerne. Sandet skal hver dag fordeles rundt til båsene, og det skal rives og planeres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det brugte sand skal renses i et kompliceret anlæg, hvilket også kræver energi og investeringer. Desuden skal man afsætte plads til det sand, som skal tørres efter rensningen.

- Har man ikke en sandvasker, skal sandet bringes ud på marken, hvilket også kræver brændstof.

- Problemerne med gyllekanaler, gyllepumpe, levering til biogasanlæg og ekstra betaling til maskinstationen er velkendte, siger Bodil Riising.

Sammen med det faktum, at sandet jo også skal transporteres frem med lastbil, ser hun madrasserne som et mere miljøvenligt alternativ til sand.

Genbrugsmateriale

Dertil kommer, at Erri-Comforts madrasser er fremstillet af genbrugsmaterialer. De er fremstillet af enten gummigranulat af gamle bildæk eller polyethylengranulat. Polyethylen er et skummateriale, der bruges ved forsendelse af skrøbelige genstande og ved støbning af for eksempel vindmøller. Polyethylen adskiller sig fra andre skumprodukter ved, at det består af lukkede celler, og det skulle derfor kunne modstå staldluftens ammoniak uden at klappe sammen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi køber fraskæret fra produktionen, og hvis ikke vi aftog dette fraskær, ville materialet blive brændt med luftforurening til følge. Nu indgår det i en cirkulær økonomi og gør yderligere gavn i mange år, inden det forbrændes, lyder det fra Bodil Riising.

Madrasserne har en tykkelse på 15 centimeter, og der ydes 10 års garanti.