Nord-West noteringen falder i dag med 6,00 euro til 67,00 euro. Samtidig falder noteringen for otte-kilos grise falder i dag med 4,00 euro til 44,00 euro, skriver Danske Svineproducenter. 

Prisnedturen på det europæiske smågrisemarked fortsætter. Udbuddet er ikke særlig stort, men prisfaldet på slagtesvinemarkedet resulterer i et enormt prispres på smågrisemarkedet. Alle europæiske markedsnoteringer falder mellem 30 og 60 kroner. Porc-Ex's eksportnotering PRRS positiv blev endda nedjusteret med 75 kroner. Markedsnoteringerne ligger således cirka på samme prisniveau som den beregnede notering. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge tyske markedsinteressenter er der specielt på det polske smågrisemarked alvorlige afsætningsproblemer. Polske slagtesvineproducenter aftager smågrisene, som de er forpligtet til, på grund af eksisterende kontrakter, men man siger, at det er næsten umuligt at afsætte yderligere smågrise i Polen for tiden.

Polen har en selvforsyningsgrad på cirka 90 procent, det vil sige, at man først og fremmest producerer for det polske hjemmemarked. Nogle delstykker eksporteres, hvor USA er det vigtigste eksportmarked for Polen. Det betyder, at Polen næppe kan profitere direkte af de forholdsvis høje priser i Asien, men alligevel er ramt af det nuværende lavprisniveau i USA. Det er derfor ikke meget overraskende, at den polske svinebranche p.t. ikke er særlig optimistisk, skriver Danske Svineproducenter. 

Den tyske grisebranche håber på, at markedssituationen snart vil normalisere sig. Statistisk set er det fuldstændigt usædvanligt, at grisepriserne falder i løbet af foråret, hvor de ellers plejer at stige. Usikkerheden på grund af coronavirussen er simpelthen den altdominerende faktor på grisemarkedet for tiden. For eksempel blev corona konstateret hos nogle udenlandske kolonnearbejder hos forskellige tyske slagterier og forarbejdningsvirksomheder. Selvom man p.t. er langt fra, at produktionen i disse virksomheder skal stoppes, er der ingen, der kan udelukke dette med sikkerhed i fremtiden.

Det største problem ligger fortsat på det europæiske hjemmemarked, hvor slagterierne mangler bestillinger fra restauranter, kantiner og caféer. For tiden tyder meget imidlertid på, at restauranterne under visse betingelser må åbne igen i Tyskland i løbet af de kommende uger.

Desuden kan der komme nye prispositive impulser mht. grillartikler i de kommende uger. Derfor er det ikke usandsynligt, at det tyske marked snart vil stabilisere sig. Vi vil dog næppe se det sæsontypiske opsving i år. Efterspørgsel efter svinekød på det europæiske hjemmemarked i år vil sandsynligvis ligge tydeligt under slagteriernes forventninger før coronakrisen. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den tyske VEZG-smågrisenotering indikerer, at Nord-West noteringen i næste uge vil falde med yderligere 5,00 euro til 62,00 euro (499 kr. inkl. vægtregulering).