Arlas acontopris for konventionel mælk er uændret fra 1. december 2019. Derfor vil Arlas acontopris for konventionel mælk af førsteklasses kvalitet, baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt data for Arlagården Plus, være 248,8 kroner øre/kg, skriver Arla i en pressemeddelelse.
Arlas acontopris for økologisk mælk forbliver ligeledes uændret fra 1. december 2019. Derfor vil Arlas acontopris for økologisk mælk af førsteklasses kvalitet, hvor medlemmet har indsendt data for Arlagården Plus, være 324,4 kroner øre/kg.
Markedsoversigt
Den globale mælkeproduktion, for året frem til september, lå stort set på linje med produktionen i samme periode året før. Europa har indtil nu haft en vækst på 0,4 procent, idet væksten stadig primært ligger i UK, Belgien og Irland med svage fald i Frankrig, Tyskland og Holland. USA oplevede kraftig vækst i september på 1,4 procent, hvilket har resulteret i generel vækst indtil nu i 2019, selv om New Zealand, trods den gode start på højsæsonen, har oplevet en opbremsning med et fald i produktionen i september på - 0,7 procent. Det samme gør sig gældende i Sydafrika.
Priserne for både skummetmælkspulver og sødmælkspulver er fortsat med at stige i de seneste par uger, da efterspørgslen i Asien og Mellemøsten efter især proteinbaseret pulver (skummetmælkspulver og fedtholdigt mælkepulver) er høj, samtidig med at beholdningerne er lave. Dette er grunden til, at der kun indgås kortsigtede aftaler, da de handlende håber på bedre priser næste år i forbindelse med vækstperioden i Europa og USA. Dog kan priserne forventes at holde sig oppe på grund af den lave beholdning og den store efterspørgsel.
Lavsæson for mælk
Kombinationen af lavsæson for mælk i Europa og stigende priser på skummetmælkspulver og sødmælkspulver har fået priserne på gul ost til at stige, da de handlende forsøger at sikre deres forsyninger i de kommende måneder. Prisstigningen er ikke slået i gennem for Mozzarella, hvor stigende produktion har sænket presset på markedet, selv om vi endnu har til gode at se de forventede fald i markedspris fra denne stigning, skriver Arla.
De europæiske smørpriser har fortsat deres fald i den seneste måned og er fortsat konkurrencedygtige på det globale marked, selv om prisforskellen stadig mindskes i forhold til verdensmarkederne. Der er således tegn på, at mere smør forlader Europa, hvilket kan hjælpe med at udrydde de gamle beholdninger og skabe stabile priser.
- Vi ser fortsat vækst inden for udbuddet af økologisk mælk på tværs af Europa, samtidig med at efterspørgslen i markedet fortsat er lav. Med et marked der begynder at udvise overskud på udbudssiden, kan vi opleve, at priserne kommer under pres i de kommende måneder, skriver Arla.
Dollar under pres
Opbakningen til USD faldt i den sidste uge, da der kom yderligere tegn på en opbremsning i den amerikanske industrisektor. Dette, sammenholdt med faldende sandsynlighed for en hurtig afklaring af handelskrigen mellem USA og Kina på grund af USA's træghed i forhold til at sænke toldsatserne, har sat dollaren under pres.
Mod markedsforventningerne steg den tyske økonomi svagt i Q3 og undgik dermed teknisk recession, hvilket sammenholdt med et øget handelsoverskud i eurozonen gjorde, at EUR holdt sig positiv. En eventuel positiv effekt begrænses dog af inflationstaksterne, der fortsat ligger under målet, hvilket kan resultere i en pengepolitisk slækkelse i fremtiden.
GBP har udviklet sig positivt i de seneste uger som følge af såvel fald i andre valutaer som muligheden for, at det kommende parlamentsvalg endelig vil kunne skabe klarhed om Brexit. Trods enkelte opmuntrende tegn, er der dog fortsat bekymring om økonomiens tilstand, skiver Arla.