Danske jagtturister kan komme til at tage afrikansk svinepest eller andre farlige husdyrssygdomme med hjem til Danmark, hvis de ikke passer på, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Skyder du et vildsvin, som er smittet med afrikansk svinepest, kan sygdommen sagtens overleve i kødet og på den måde komme med hjem til Danmark. Derfor er der regler for, om du må tage kød og jagttrofæer med hjem, alt efter hvor jagten har fundet sted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Test skal standse spredning

Alle nedlagte vildsvin, fra områder i EU, hvor der er afrikansk svinepest, skal testes for virus, før kødet frigives til jægeren. Har jagten fundet sted uden for EU, må du ikke tage kødet med hjem - hverken fra jagten eller fra et supermarked.

- Afrikansk svinepest kan sprede sig hurtigt, og er både smertefuld og dødelig for svin. Samtidig vil det få store konsekvenser for den danske eksport, hvis bare ét enkelt svin eller vildsvin i Danmark bliver smittet. Der er en risiko for, at man kan tage smitte med hjem fra områder, hvor sygdommen endnu ikke er opdaget. Derfor opfordrer vi ud fra et forsigtighedsprincip til, at man ikke tager vildsvinekød med hjem til Danmark, siger dyrlæge i Fødevarestyrelsen Signe Balslev.

Ud over smitte via inficeret kød, kan selv små mængder inficeret blod eller afføring fra vildsvin, på en jægers støvler, være nok til at smitte danske svin. Virus kan sætte sig på alt fra tøj, fodtøj, udstyr og hænder.