Abonnementsartikel

1. juli i år fik en mælkeproducent en bøde på 7.000 kroner for at sende en drægtig ko til slagteriet. Men koen var ifølge inseminøren ikke med kalv. Landmanden står tilbage med en følelse af uretfærdighed.

Mælkeproducent Hans Ole Jacobsen har svært ved at forstå bøden. Han driver sin malkebedrift ved Padborg med 650 køer på 17. år og har aldrig været udsat for noget tilsvarende.

I foråret 2019 blev han idømt en bøde for at have sendt en ko til slagtning, selvom den var højdrægtig med et næsten fuldbårent kalvefoster.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans Ole Jacobsen fik koen undersøgt tilbage i 2016 af inseminøren, der forgæves havde forsøgt at inseminere koen tre gange. Koen blev derfor sat på udsætterlisten til slagtning i november 2016. Kort efter koen var kørt afsted mod slagteriet, blev forseelelsen med den drægtige ko skrevet på afregningen og sendt til landmanden. Efterfølgende ringede landmanden selv til slagteriet, der fortalte ham, at Fødevarestyrelsen havde meldt ham til politiet.

- Det undrede mig meget, da koen jo netop var undersøgt af en professionel inseminør og ikke på noget tidspunkt har gået sammen med en tyr. Den eneste forklaring kan være, at inseminøren har taget fejl, så koen alligevel var drægtig, da den blev sendt til slagtning. En inserminør kan tage fejl, det er jo en undersøgelse, hvor det er menneskeligt at fejle, siger Hans Ole Jacobsen.

Ingen anmærkninger

Kort efter politianmeldelsen fra Danish Crown kom Fødevarekontrollen på besøg på bedriften for at undersøge proceduren for inseminering og udsætterlisten hos Hans Ole Jacobsen.

- Alt var i orden, jeg fik ingen anmærkninger, fortæller mælkeproducenten.

Efterfølgende blev Hans Ole Jacobsen to gang tilsagt at møde i retten om den drægtige ko, men begge gange blev sagen enten aflyst eller udsat. Først 1. juli 2019 blev sagen gennemført, og Hans Ole Jacobsen blev kendt skyldig i sagen og idømt en bøde på 7.000 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg synes, det er uretfærdigt, jeg har handlet i god tro og stolet på inseminøren. Men jeg magter ikke at anke sagen. Det er mig mod et stort system. Men jeg er ked af sagen, siger Hans Ole Jacobsen.