Abonnementsartikel

I år har 279 økologiske landmænd taget nye bæredygtige tiltag for at mindske deres C02-aftryk.

Som noget nyt dækker Arlas økologiske andelshavere fremover hele deres elforbrug med grøn el. De økologiske landmænd har selv taget initiativet for at bidrage til at mindske deres CO2-aftryk som led i Arlas klimaambition.

Arlas 279 økologiske gårde er netop gået over til at bruge 100 procent certificeret grøn el. Det betyder, at de økologiske landmænds elforbrug fremover er baseret på vedvarende energikilder som vind- og solenergi. Det sker som et led i Arlas ambitiøse klimaambition om at reducere udledningen af drivhusgasser med 30 procent pr. kilo mælk i løbet af det næste årti og arbejde hen imod netto-nuludledning inden 2050.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det bæredygtige initiativ er allerede implementeret på Arlas økologiske gårde, når op mod en kvart million danskere deltager i Økodag på søndag den 14. april. Dermed indfrier de økologiske landmænd den ambitiøse målsætning, som de selv tog initiativ til sidste år, om at mindske deres CO2-aftryk mest muligt. Det vækker stolthed hos formand for økoudvalget hos Arla, Viggo Ø. Bloch:

- For godt et år siden tog vores økologiske landmænd i fællesskab en beslutning om at konvertere til certificeret grøn el. Det gjorde vi ud fra en overbevisning om, at vi aktivt skal være med til at fremme udviklingen og bidrage til at støtte op om et bæredygtigt landbrug. Jeg er stolt over, at alle vores økologiske landmænd nu har nået målet om at købe certifikater på grøn el og dermed bidrager til, at den økologiske mælk bliver endnu grønnere, Viggo Ø. Bloch.

Certificeret grøn el

Fra 1. januar 2019 er det blevet tilføjet til de økologiske andelshaveres kontrakt, at de skal tilkøbe et certifikat på grøn el, der dækker gårdens årlige forbrug af el. Fremover tager Arla derfor kun imod økomælk fra andelshavere, der udelukkende bruger grøn el.

I praksis betyder det, at de økologiske andelshavere har købt et certifikat på grøn el hos et elselskab, som kan garantere et års forbrug af grøn el på den enkelte gård. Økologerne har indsendt certifikatet til Arla for at dokumentere, at andelshaveren dækker sit elforbrug udelukkende med grøn el.

De økologiske landmænd har købt grøn el i klasse A eller B. De følger dermed anbefalingerne fra det økologiske råd. Det betyder, at Arlas økologer vælger deres grønne el fra de produktklasser, som har den mindst negative effekt for klimaet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Arlas danske landedirektør, Jakob B. Knudsen er begejstringen for de økologiske andelshaveres initiativ stor. Jakob B. Knudsen ser konverteringen til grøn el som endnu et vigtigt skridt på vejen til, at Arla kan indfri virksomhedens ambitiøse målsætning om netto-nuludledning inden 2050.

- Jeg vil gerne rose de økologiske andelshavere for at bidrage til, at den økologiske mælk nu bliver endnu mere klimavenlig. Det er et stærkt signal om, at vores andelshavere arbejder hårdt for at reducere deres klimabelastning. Og det understreger endnu en gang, at vores økologer er frontløbere på den grønne dagsorden, siger Jakob B. Knudsen og tilføjer:

- Som det fremgår af vores klimambition og målet om netto-nuludledning i 2050, så er bæredygtighed en topprioritet hos Arla. Vi har i flere år arbejdet på at sikre en grønnere mælkeproduktion. For eksempel ved at lave klimatjek på gårdene, øge brugen af biogas på mejerierne og gøre vores emballage grønnere. En udvikling vi sætter turbo på de kommende år, siger Jakob B. Knudsen.