- Det forgangne års tørre sommerperiode er blevet efterfulgt af et mildt efterår og vinter, og det har givet de danske marker en virkelig god start med potentiale for store udbytter, fortæller Ole Møller Hansen, afdelingsleder for LMO Planteavl i Søften.

- Der er ingen tvivl om, at der lige nu er en gave i jorden, og afgrøderne står virkelig godt ude på markerne. Det er kraftige planter med stort potentiale, og hvis vejret arter sig, er der potentiale til et rigtig, rigtig flot år, siger Ole Møller Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afdelingslederen for planteavl peger på, at et stort udbytte kræver, at landmanden griber vækstsæsonen korrekt an fra start.

- Afgrøderne er i fuld gang med at gro, og det vigtigste er derfor nu, at man er meget opmærksom på manganmangel. Kraftige afgrøder og solskin kan give manganmangel særligt de steder, der er disponeret for det, og det er derfor essentielt, at man er på forkant med udviklingen og giver svovlsurammoniak eller mangansprøjtninger, gerne begge dele på lidende arealer, fortæller han.

- Hvis ikke der handles rettidigt, risikerer man, at marken udvintrer. I værste fald kan det betyde, at den skal sås om.

Lav fosfortal

Ole Møller Hansen fortæller også, at en række landmænd, der fik udtaget jordprøver af LMO i efteråret, oplevede overraskende lave fosfortal i jorden.

Det har givet anledning til en række spørgsmål om, hvordan landmændene bedst mulig forsyner afgrøderne med fosfor, så der kan opnås et højt udbytte på kort og lang sigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den helt korte anvisning er, at fosforgødning virker bedst, hvis den ligger ved siden af det spirende frø. Videnskabelige forsøg viser, at hvis fosfor tildeles senere end spiringsfasen, så reduceres optagelsen voldsomt, og så bidrager fosforgødningen primært til vedligeholdelse af fosforniveauet på længere sigt, siger Ole Møller Hansen.

- Det betyder, at man ikke skal forvente fuld effekt af den fosforgødning, der er på vej ud i vintersæden nu. Det er i al fald vigtigt at fosforgødningen kommer tidligt ud i marken ved vækststart eller lidt før, understreger han.

Gode råd til plantemøder

Flere gode råd om manganmangel, fosfor meget andet kan interesserede høre meget mere om, når LMO Planteavl frem til udgangen af februar er vært på en række Kick-Off-møder, som skyder vækstsæsonen i gang.

Til møderne får landmænd konkrete råd om, hvordan de udnytter det gode potentiale i jorden, herunder hvordan man kombinerer den rette gødningsstrategi med vækstregulering, og ukrudts-, svampe- og skadedyrsbekæmpelse, så afgrøderne forbliver kraftige, stående og sunde frem til modningsperioden.

Det gøres blandt andet ved hjælp af satellitmålinger, N-tester, gradueret gødskning og planteværn mm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planteavlsmøderne afholdes den 21. februar hos LMO i Viborg, 26. februar i Søften og på Samsø og 28. februar i Horsens.