Over 40 procent af verdens insektbestand er faldende, og en tredjedel er truede, lyder det i rapporten, som er publiceret i det internationale tidsskrift Biological Conservation.

Antallet af insekter falder med 2,5 procent årligt, hvilket er otte gange hurtigere end pattedyr, fugle og reptiler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis faldet i verdens insektbestand fortsætter, vurderer forskerne, at kloden kan være insektløs om blot ét århundrede.

Konklusionen i rapporten er bekymrende, men ikke overraskende. Sådan lyder det fra Hans Henrik Bruun, lektor i økologi og evolution på Biologisk Institut.

- Der vil altid være arter, der forsvinder, men nu foregår det hurtigere end opståen af nye arter og hurtigere end forventet, siger han til TV2 News.

- De fleste vil nok tro, at klimaforandringer og pesticider er skyld i insektkrisen, men rapporten tydeliggør, at levestedsforandringer er den største synder, lyder det fra den danske lektor.

- Medmindre vi grundlæggende ændrer vores måde at producere mad på, vil insekter ende på udryddelsens vej om få årtier. De konsekvenser, det vil få for planetens økosystem, er katastrofale for at sige det mildt, siger han til TV2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Hans Henrik Bruun opdyrker mennesker landjorden så effektivt og i en sådan grad, at der ikke efterlades meget plads til naturen.

Værst for sommerfugle og møl

Analysen har sammenfattet 73 af de bedste insektstudier fra hele verden.

Rapporten konkluderer også, at sommerfugle og møl er blandt de insektarter, det ser sortest ud for.

Men også bierne har det skidt. Således var kun halvdelen af de biarter, der i 1949 fandtes i den amerikanske delstat Oklahoma, stadig at finde i 2013. Antallet af honningbikolonier i USA var i 1947 seks millioner. Siden er 3,5 millioner forsvundet.

Det er ikke bedre ud når det ikke til med flere bille- og fluearter, men her har studierne ikke været så omfattende, og derfor er informationerne også begrænsede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Studiet viser også, at få insektarter er vokset i antal. Men det er slet ikke nok til at opveje det drastiske tab

Meget mere opløftende er det ikke i Danmark, hvor en fjerdedel af alle arter er truet af udryddelse, forklarer Hans Henrik Bruun.

Det gælder om at plante flere blomster i haven og på altanen.

- De fleste danske haver består af fliser, perlegrus og græs. Der er intet at leve af for insekterne. Vi trænger til lidt mere rod i haven og ude i landskabet. Sørg for, at der er blomster fra det tidlige forår, og helt indtil de sidste bliver bidt af frosten, lyder opfordringen fra Hans Henrik Bruun, Biologisk Institut, til TV 2.