Høsten af kogler fra Nordmannsgran er i fuld gang i Georgien, og plukkerne melder om en høst over middel i forhold til øvrige år. Den danske jul er reddet, dog går der mellem 9-10 år, inden koglerne bliver til pyntede juletræer rundt i hjemmene.

To udsendte medarbejdere fra Hededanmark er i disse dage i Tlugi, Georgien, for at kvalitetstjekke høsten og sikre, at de helt rigtige frø kommer i sække. Hede Danmark importerer frø fra Georgien til Danmark for at sælge dem videre til juletræsproducenter i hele Europa, USA og Canada.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Årets høst er over middel i forhold til både kvalitet og mængde, i år kan vi skaffe de frø, vi skal bruge til vores kunder, siger Morten Krogh, salgs- og afdelingschef, Hededanmark.

Klatrekurser

Det danske firma samarbejder med de lokal myndigheder og lokale virksomheder om koglehøsten i Georgien.

- Det er vigtigt, at høsten foregår under forhold, hvor alle kogleplukkere er registrede og deltager i et obligatorisk klatrekurser, fortæller Morten Krogh.

Juletræskoglene plukkes i toppen af de store grantræer, som kan være helt op til 35 meter høje.

Hededanmark har indsamlet frø i Georgien de sidste 25 år og har stor erfaring fra området. I Danmark sælger firmaet juletræsfrø videre til planteskoler og planteproducenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hededanmark og Levinsen Treeseed er de store spillere på markedet for indsamling af frø, men også andre danske producenter indsamler frø i Georgien.

Bols Forstplanteskole ved Grædstrup og Green Team i Sdr. Omme arbejder med hele produktionskæden fra frøindsamling i Georgien til færdige juletræer på dansk jord.