Det var en minister med masser af respekt for landbruget, der på det seneste møde opfordrede Danish Crowns repræsentantskab til at sætte nye standarder i de danske grisestalde.

- I kan vise verden, hvordan man driver den mest bæredygtige fødevareproduktion. Så kort og præcist formulerede Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen sit budskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fulgte op med en gennemgang af de udfordringer, han ser i de danske grisestalde, men anerkendte samtidig den store værdi, landbruget skaber for samfundet i form af arbejdspladser og eksportkroner.

- Jeg er lidt overrasket over, at opfordringen kommer fra ministeren, men jeg synes, det er spændende. Nu skal vi i fællesskab finde den ledestjerne, vi skal styre mod, for så er jeg sikker på, at der både er forståelse for og opbakning til at udvikle vores erhverv, sagde medlem af repræsentantskabet Jørgen Jakobsen fra Låsby ved Silkeborg efter ministerens besøg.

- Det er godt at blive udfordret, og han har afgjort nogle pointer. Derfor er jeg helt med på, at vi selv skal tage teten og fortælle politikkerne, hvordan vi vil udvikle os fremadrettet, konstaterede Peter Brandt Kofoed, der er valgt til repræsentantskabet på Bornholm. Group CEO i Danish Crown,

Jais Valeur er parat til at stille sig i spidsen for det arbejde, der skal gøres for at definere målsætningerne for fremtidens avl af grise:

- Jeg er ikke i tvivl om, at der blandt Danish Crowns andelshavere sidder dygtige landmænd, som har både idéerne og lysten til at skabe det, jeg vil kalde gris version 2.0. Vi kan ikke ændre alt på ét eller to år. Men jeg er ikke i tvivl om, at vi kan nå derhen, hvor vi opnår samme anerkendelse hjemme i Danmark, som vi allerede i dag møder i både Kina, Japan og for den sags skyld USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Under debatten med medlemmerne af repræsentantskabet uddybede Esben Lunde Larsen, hvorfor han tror på, at der også på sigt er plads til både grisestalde og slagterier i Danmark.

- I har en fantastisk mulighed. Vi er på vej mod ni milliarder mennesker på jorden, og både kineserne og japanere er vilde med kød fra danske grise. Hvis vi samtidig kan udvikle måden, vi gør det på, så er jeg sikker på, der også er opbakning til jeres erhverv på Christiansborg, sagde Esben Lunde Larsen.