Abonnementsartikel

Flere kartoffelavlere var tirsdag samlet hos Klimadan for at sætte fokus på kartoffelhåndtering.

Tirsdagen den 7. marts var kartoffellagering og håndtering i fokus hos Klimadan, som blandt andet leverer køleanlæg til kartoffellagering på mange danske bedrifter.

Foruden en præsentation af Klimadan og samarbejdspartnerne i form af danske VPL System samt hollandske Mooij Agro, så besøgte rådgivningsvirksomheden BJ Agro også de fremmødte kartoffelavlere på det faglige møde.

Hemmeligheden bag systemet er, at vi trykke luften gennem kasserne fremfor at suge luften gennem kasserne.

Maarten Mooji, direktør Mooji Agro.

Her fortalte Benny Jensen blandt andet om de mange faktorer, som spiller ind på korrekt lageropbevaring, og gjorde de fremmødte kartoffelavler opmærksomme på, at det allerede begynder i marken, efter kartoflerne er sat:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det hele starter i vækstsæsonen - hvor godt bliver kartoflerne plejet i marken, har rigtigt meget at sige for den senere håndtering med lagering, fortæller Benny Jensen, som blandt andet satte store streger under hygiejne i opbevaringen:

- Vi har set flere undersøgelser som viser, at smitsomme sygdomme breder sig med lynets hast, hvis der ikke er rene omgivelser, og det er faktisk ligegyldigt om der er fejet eller vasket - bare der er gjort noget, fortalte Agronmonen og medindhave af BJ Agro til de fremmødte kartoffelavlere.

Luftens vej er vigtig

Maarten Mooji, direktør i den hollandske virksomhed Mooji Agro var også mødt op på tema-dagen for at fortælle om det prisvindende Every-air-system til luftstyring af kartoffellageret.

- Hemmeligheden bag systemet er, at vi trykke luften gennem kasserne fremfor at suge luften gennem kasserne, fortalte Maarten Mooji.

Systemet kan ifølge producenten forbedre tørringen og ventilering med 30 procent.

- Det kræver en lidt anden opbygning og håndtering af luften, men selvom systemet er en anelse dyrere end de traditionelle systemer så er det langt lettere at håndtere for kartoffelavleren og frem for alt bliver resultatet langt bedre med et Every-air system fortæller Henrik Fuglsang, VPL-system, som er agent for Mooij Agro i Danmark, Norge og Sverige.

Mooij Agro har lavet nogle undersøgelser som viser, hvordan luften bliver uens fordelt gennem kasse rækkerne med eksempelvis kartofler.

Kasserne som står længst væk fra ventilatorerne får meget mindre luft gennemstrømning, og det skyldes at luften tager den letteste og nærmeste vej.

Producentens undersøgelser viste, at i et lager med 26 kasser i længden og seks kasser i højden, var forskellen i luftfordellingen mellem kasserne på 40 procent, mens der efter montering af Every-air systemet blev målt en forskel på kun 13 procent fra kasse til kasse.

Every-air systemet kan monteres i eksisterende lagerhaller, og det kræver derfor ikke, at man bygger nye lagerfaciliteter. Læs mere om systemet HER.