19-årige Kasper Holbo Bak fra Vils på Mors og 22-årige Mathias Lyhne Andersen fra Bajlum tæt på Roslev er begge i gang med 2. hovedforløb på Morsø Landbrugsskole. Dermed er de godt på vej ind i en branche, der uden tvivl har sine udfordringer. Blandt andet derfor har Agrologisk sat de to kammerater i stævne til en snak om, hvordan de ser på fremtiden som planteproducenter.

Ingen baggrund i landbruget

Hverken Kasper Holmbo Bak eller Mathias Lyhne Andersen kommer fra et landbrug, men de har begge tidligt fattet interesse for landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg var nok fem år gammel, da jeg fulgtes med min bedstefar, når han hjalp til på landet. Netop min interesse for landbruget er skabt gennem ham. Da jeg blev 12 år, begyndte jeg selv at hjælpe til på landet hos noget familie, fortæller Kasper Holmbo Bak.

I sommeren 2014 startede han i praktik på en kvæggård på Mors

- Det passede fint sammen med min interesse for både kvæg og mark, da vi på denne ejendom lavede det meste selv i marken.

For Mathias Lyhne Andersen skulle der gå lidt flere år, inden han for alvor kom i gang med landbruget.

- Ingen i min familie har noget med landbrug at gøre, så jeg er den første i dette erhverv - men jeg har nok altid haft en interesse for det. Det var dog først, da jeg startede på landbrugsskole, jeg rigtigt kom i gang med det praktiske, fortæller han og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Inden jeg startede på landbrugsskolen, har jeg prøvet lidt forskellig skole, blandt andet gymnasiet, men det var ikke mig. Min mor og far kommenterede da også, da jeg startede på landbrugsskolen, hvorfor jeg ikke havde gjort det noget før, for de har godt kunnet se, at der var noget der.

Indtil nu har han været beskæftiget to-tre år i erhvervet.

- Og jeg må sige, det har ramt plet, for jeg er blevet rigtig glad for det, fortæller Mathias Lyhne Andersen.

Han har gennem hele sit praktikforløb været på den samme, mindre kvægejendom i Brokholm, Salling.

- Vi lavede alting selv i marken, og det passer fint sammen med min interesse, som primært er planteavl. Her udgjorde kartofler en del af sædskiftet, en afgrøde, som jeg synes er ret spændende at arbejde med, tilføjer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Agro, der udkommer fredag den 14. oktober kan du læse hele artiklen og høre om deres syn fremtiden for dansk landbrug og mediernes fordrejning af de faktiske forhold i landbruget.

Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.