Amalie Mouritzen, der er dyrlægestuderende, har sendt en henvendelse til Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører Karina Due, hvori hun gør opmærksom på et nok for de fleste landmænd ukendt problem.

Hun peger i henvendelsen, der er sendt videre til de øvrige medlemmer af Miljø- og Fødevareudvalget, på, at de studerende i forbindelse med dissektioner af kvæg har oplevet mange grumme patologiske tilfælde med, hvad hun kalder en forholdsvis let løselig årsag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det drejer sig om primære inflammationer og infektioner af reticulum (netmave) og rumen (vom) med penetration af diaphragma (mellemgulv) og dermed sekundære inflammationer og infektioner af pericardium (hjertesæk), lunger samt pleura (lungehinde) - bare for at nævne de hyppigste områder, skriver hun blandt andet.

Dæktråd af møre dæk

Årsagen er ifølge Amalie Mouritzen simpel:

- Det skyldes dæktråd fra møre dæk. Dækkene bruges til at holde plastik over ensilage fast, når foderet produceres. Dækkene er gamle i forvejen, og over tid mørnes de, falder fra hinanden, og dæktråden falder ud og ender i ensilagen, som bringes ind i staldene til kvæget. Der er typisk tale om dæktråd af flere centimeters længde, men på grund af to skarpe ender udgør det en stor risiko for skade på multiple organer ved peroral optagelse med foderet, forklarer hun og konkluderer - Løsningen er simpel. Lad være med at bruge dæk til at holde på plastik.

Bør forbydes

Hun erkender, at for landmanden er gamle, brugte dæk en billig og let tilgængelig løsning, og dækkene kan bruges i årevis:

- Det er min holdning, at man ved at lave et lovforslag, hvor det ikke er tilladt for landmændene at bruge materiale - som for eksempel dæk, som potentielt kan frigive skadevoldende genstande over tid, kan komme problemet til livs, da en sådan løsning vil resultere i færre traumatiske skader på indre organer. Som dyrlægestuderende kan jeg ganske enkelt ikke forstå, at denne brug af dæk ikke allerede er gjort forbudt, når nu det har så store konsekvenser for de dyr, som det går ud over, slutter hun og henviser til, at patologerne ved Skolen for Veterinærmedicin og Husdyrvidenskab år efter år ser det både i og uden for undervisningen af dyrlægestuderende.