Mange gik og ventede på, at der skulle blive noget tilskud i forbindelse med pesticidreducerende udstyr. Denne ordning og andre ordninger blev sat i stå, da folketingsvalget blev udskrevet. Vi har efter valget fået en ny Fødevareminister, og dermed en mulighed for at få bekendtgørelsen underskrevet, lyder det fra LMO.

Den foreløbige viden vedrørende tilskud er: Ansøgningsperioden bliver fra 2. november til 1. december, tilskuddet kommer fra randzonekompensation, hvilket vil sige, at man skal have lidt randzone i sin hektar-ansøgning, tilskudsrammen er 61,5 millioner kroner og da tilskuddet er 40 procent, vil det sige, at der skal investeres for 153,75 millioner kroner. Tilskuddet gives til reduktion af pesticidforbruget og kvælstofudledningen og ansøgningen vedrørende tilskuddet bliver ud fra faste priser og der bliver ikke behov for at indhente to tilbud fra firmaer, fortæller LMO.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sprøjter til efteråret

Da ansøgningsperioden nu er udsat til november, og flere spekulerer på at købe sprøjte til efterårssæsonen, er det væsentlig at bemærke, at man godt kan købe selve hovedsprøjten, mens det der kaldes "udstyr til pesticidreduktion" først skal være købt og faktureret efter ansøgningen er sendt.

- Bekendtgørelsen til ordningen er desværre ikke offentliggjort endnu, så vi kender ikke indholdet af det vi kan søge, siger Hans Thostrup, der er teknikrådgiver hos LMO.

Bekendtgørelsen der blev sendt i høring før valget bestod næsten kun af tilskud til N-sensor. Efter mange høringssvar har teknikrådgiver Hans Thostrup, LMO telefonisk fået oplyst, at bekendtgørelsen bliver ændret, så tilskuddet ikke gives til N-sensor, men til andet udstyr, der kan reducere pesticidforbruget, fortæller Hans Thostrup til Maskinbladet.

Han håber, at der vil blive givet tilskud, som de sidste to runder med tilskud til luft, kemiinjektion, spotsprøjtning, højdestyring, bomcirkulation og styring af sprøjten. GPS både til autostyring og bomafluk er ret sikre i tilskudsrunden. Ligeledes mekanisk ukrudtsbekæmpelse, som radrenser, vil sandsynligvis også være at finde på listen over det man kan søge tilskud til.

Tilskuddet til at begrænse kvælstofudledningen bliver syretilsætning af gylle enten i tank eller mark. Gyllenedfældning i græsmarken kommer muligvis også på teknologilisten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden vigtig ordning, hvor der er nyt, er økologisk investeringsstøtte, hvor ansøgningsperioden bliver 18. august til 18. september. Heller ikke her er der bekendtgørelse endnu, men det vi ved på nuværende tidspunkt er, at der igen kan søges støtte til planteavl, hvor der de sidste 2 gange kun har været støtte til teknik i stalden, lyder det fra Hans Thostrup fra LMO.