1. april bortfalder EU's mælkekvotesystem, men inden systemet forsvinder, har EU's mælkeproducenter en stor regning, der skal betales fordi de har produceret for meget mælk.

I EU-regi er det dog netop blevet besluttet, at EU's trængte mælkeproducenter kan få op til tre år til at betale strafafgiften. Det skriver Altinget.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

190 millioner

I Danmark er det godt 2.000 mælkeproducenter, der har produceret mere mælk end de må i kvoteåret 2014/2015.

Samlet løber strafafgiften til de danske landmænd op i mere end 190 millioner kroner, hvilket er en historisk høj strafafgift, selv for de danske mælkeproducenter, der sammen med deres irske kollegaer ofte er blandt de mælkeproducenter i EU, der overskrider kvoterne mest.

I EU har man nu besluttet at de trængte mælkeproducenter kan betale deres strafafgifter i rater, sådan at de får op til tre år til at betale strafafgiften.

- Dette tiltag er et træk, der giver betydelig fleksibilitet til de landmænd, som har likviditetsproblemer i 2015 på et tidspunkt, hvor de måske er i gang med at investere for at kunne drage nytte af kvoternes ophør, siger EU's landbrugskommissær, Phil Hogan.

Regeringens beslutning

Det er nu op til de enkelte landes regeringer at beslutte, om landmændene må gøre brug af ordningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den irske landbrugsminister Simon Coveney allerede givet tilsagn om, at han vil benytte muligheden. Men i Danmark tøver fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Han har nemlig arbejdet på at få EU-Kommissionen til helt at droppe de sidste strafafgifter når kvoterne alligevel bliver afskaffet 1. april.

Dan Jørgensen kalder det "ærgerligt", at bønderne bliver straffet for at forberede deres produktion til et kvotefrit marked.

- Fra dansk side har vi arbejdet for, at Kommissionen skulle fjerne eller mindske de bøder, som vores mælkebønder har fået for overproduktion af mælk. Nu er Kommissionen kommet os lidt i møde ved at åbne for, at bønderne kan betale bøden over en længere årrække. Nu undersøger vi fordele og ulemper ved en dansk ordning nærmere, siger Dan Jørgensen, der således hverken vil af- eller bekræfte, at han vil låne mælkebønderne pengene.

Mejeriforening håber på ja

Den danske mejeriforening håber, at Dan Jørgensen takker ja til muligheden. Mejeriforeningens erhvervspolitiske chef Kirsten Holm Svendsen, siger at et dansk nej til ordningen vil risikere at stille danske mælkeproducenter ringere end deres konkurrenter i andre lande, hvor regeringerne siger ja tak til EU's ordning.