Mælkekvoterne fungerer tilfredsstillende, selv om et par lande hvert år rammer kvotelofterne, konkluderer EU-Kommissionen i en ny rapport om situationen på mælkemarkedet.

- Det er fuldstændig vanvittigt, at der skal betales superafgifter i en situation, hvor vi ved, at kvoterne holder op i 2015, siger Kirsten Holm Svendsen, der er erhvervspolitisk chef og mejeriernes lobbyist i Bruxelles for Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommissionen begrunder sin beslutning med, at der nu kun er tre lande, der har ramt kvoteloftet for mælkeåret 2009-2010, at EU som helhed producerer syv procent under den fulde kvote, og at kvotepriserne i flere lande har ramt nul.

L&F vil have kvoteforhøjelser

Det er dog langt fra situationen i Danmark, hvor kvotepriserne er steget drastisk på det seneste, og hvor Kommissionens kvoteøgning på en procent om året ikke kan følge med den almindelige udvidelse af produktionen.

Landbrug & Fødevarer vil have EU-Kommissionen til at stille et forslag, der kan give lande som Danmark og Holland, der konsekvent rammer lofterne, et forskud på deres kvoteforhøjelser. Men da den generelle holdning i Kommissionen er, at udfasningen er en succes, har det lange udsigter.

- Vi arbejder hårdt på at få lavet den beslutning om, men det er ikke spor nemt, siger Kirsten Holm Svendsen.