Abonnementsartikel

For at få køerne til at sortere mindst muligt i foderrationen har mælkeproducent Knud-Olaf Thormann Nielsen skiftet sine kraftfoderpiller ud med ekspandat.

Det var gennem en DLG-erfagruppe, at den midtjyske mælkeproducent Knud-Olaf Thormann Nielsen blev inspireret til at skifte til kraftfoder-ekspandat. Gruppen har fokus på foder og har ved hvert møde en DLG-konsulent ude for at opdatere landmændene på det nyeste om fodermarkedet.

- Jeg var interesseret i at undgå, at køerne sorterer helt så meget - uden at være nødt til at sætte foderet i støb. Det giver nemlig nogle praktiske udfordringer, fordi vi kører med en fedtprocent på seks i kraftfoderet. Når man så sætter det i støb, bliver det meget klistret, og det ender med at samle sig i "tennisbolde", og så kan køerne rigtig sortere - så det giver lidt den modsatte effekt, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han vil gerne fortsætte med den høje fedtprocent, da en tredjedel af bedriftens 210 køer er jersey, som har brug for ekstra meget fedt.

Kraftfoder i pulverform

For at undgå at skulle begynde at sætte kraftfoder i støb besluttede han at skifte kraftfoderpillerne ud med ekspandat, så køerne sikres en mere ensartet fodring.

Ekspandatfoder har i flere år været brugt til svin, men som kraftfoder til kvæg er det et relativt nyt tiltag. Knud-Olaf Thormann Nielsen har siden marts fodret med ekspandatet og har haft fremgang både på ydelse, celletal og foderudnyttelse.

Læs mere i Bovi

Læs mere om Knud-Olaf Thormann Nielsens bedrift i det nyeste nummer af Bovi, der udkommer fredag den 19. december.

Har du abonnement på bladet kan artiklen allerede nu læses på www.bovi.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her. Der kan bestilles abonnement på www.bovi.dk eller 7620 7970.