Vores viden om mycoplasma bovis udvides hele tiden, og for nylig var der besøg af Greg Goodell, dyrlæge og ekspert i mycoplasma bovis, fra USA. Han fulgte nogle ramte besætninger i nogle døgn.

Niels Nyengaard, dyrlæge, Dyrlægegruppen Vestjylland, skriver i den nyeste udgave af Bovi, der udkommer fredag den 18. juli, om nogle af de indtryk, Greg Goodell fik under besøget i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Greg Goodell var ved besøgene i de danske besætninger blandt andet meget overrasket over de svære ledbetændelser og så det som et udtryk for, at de danske besætninger ikke tidligere havde stødt så massivt på mycoplasma bovis-bakterien.

De voldsomme uhelbredelige yverbetændelser er de samme som i USA, og det eneste, man kan stille op mod det, er slagtning af de ramte køer - behandling er nytteløst.

Ved ungdyr er det de samme kliniske symptomer, der findes i USA og Danmark, dog igen med flere lemmelidelser i Danmark.

Lungebetændelse er et område, hvor vi i Danmark bør have mere fokus generelt. Ifølge Greg Goodell er der generelt for mange utrivelige kalve med luftvejsproblemer.

I USA vaccinerer man stort set rutinemæssigt mod de mest typiske virus og bakterier. Noget, man nok burde have mere fokus på i Danmark. Situationen er dog ikke helt den samme i USA og Danmark. I USA har man flere virussygdomme at kæmpe imod som BVD og IBR. Men ifølge Greg Goodell vil vaccination i mange tilfælde forbedre kalvenes immunforsvar, så de bedre kan modstå andre infektioner, end de infektioner, man ellers vaccinerer for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En del store danske besætninger har oplevet voldsomme sygdomsudbrud blandt ungdyr. Det typiske billede efter mycoplasma bovis har raset gennem besætningen er, at mange ungdyr har forandringer ved led, specielt ved forben.

Greg Goodell stod meget tvivlende over for disse ramte dyr - mycoplasma bovis-bakterien findes sikkert ikke i leddet mere ved de pågældende dyr, men med forandringer i ledkapsel og brusk vil disse dyr produktionsmæssigt ikke have særlig stor værdi.

Læs mere i Bovi

Læs mere i det nyeste nummer af Bovi, der udkommer fredag den 18. juli.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovi.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovi.dk eller 7620 7970.