Vestjysk Landboforening samler for første gang danske eksperter i kosygdommen mycoplasma til stormøde i Videbæk. På mødet stiller en ramt landmand for første gang op og fortæller om de konsekvenser, sygdommen har haft for hans bedrift.

Informationsmødet, der er målrettet danske mælkeproducenter, holdes i Videbæk Idræts- og Fritidscenter i Vestjylland den 8. januar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er lykkedes Vestjysk Landboforening at samle et bredt panel blandt de kvægdyrlæger, forskere og molekylærbiologer, der har arbejdet allermest med den kosygdom, der frygtes at kunne udrydde alle køer i Danmark, siger Ida Ringgaard, chef for produktion i Vestjysk Landboforening.

Sparsom viden

Sygdommen har i udlandet været kendt i årevis, mens tilfælde først optrådte i Danmark for under tre år siden. Imidlertid findes der kun sparsom viden om sygdommen.

For at minimere risiko for smitte opfordres landmænd umiddelbart til at undgå handel med dyr, fælles afgræsning og til at sikre adgangsveje og generel færdsel til og fra bedriften og staldene.

- Vi er simpelthen nødt til at erkende, at der er noget, vi ikke ved. Men derfor er det alligevel vores pligt i det mindste at formidle det, vi ved, siger Ida Ringgaard, som forklarer, at formålet med mødet er at imødekomme et stigende behov for oplysning og fakta - men ikke skabe frygt.

På mødet vil en landmand for første gang stille op og fortælle om sin egen kamp mod mycoplasma. Mælkeproducent Hans Peter Hornbjerg fra Aars vil fortælle om symptomerne og de konsekvenser, sygdommen har haft for hans bedrift.