Tjenlighed er det absolutte nøgleord, når beslutningen tages om færdsel i marken, og for at opnå det optimale udbytte i afgrøden starter det hele med det optimale såbed. Maskinkonsulent Christian Rabølle hos Gefion spørger, om vi har for travlt med at tro, at vi tjener penge, til at få gjort såbedsarbejdet ordentligt og i sidste ende tabe penge på denne konto.

- Det er som om, at der er blevet en tendens til, at én mand skal passe mere og mere jord, hvor det blot skal gå stærkere og stærkere, og på den bekostning ser man ofte stort på tjenlighed, og i stedet handler det om at suse derud af, og få arbejdet gjort færdig i rekordfart, fortæller Christian Rabølle og stiller spørgsmålstegn ved, om det nu er en god beslutning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vent med at færdes på jorden til den er tjenlig, men hav samtidigt tilpas stor kapacitet med gode og lette maskiner så fugtigheden bevares, fortæller han.

Gammelt håndværk

Selvom det danske landbrug er af højteknologisk standard, påpeger Christian Rabølle, at vi skal kaste et blik på det oprindelige landmandshåndværk.

- Markarbejdet skal ikke begyndes, før jorden er absolut tjenlig, og den bedste tommelfingerregel er, at først når jorden ikke hænger ved traktorens dæk, så kan markarbejdet påbegyndes.

For mange marker bliver desuden pløjet for ringe, og i langt de fleste tilfælde er det ploven, som er indstillet forkert.

- Holdningen til, at såsættet kommer om lidt og sletter alle spor, er helt forkert, og vi skal have det vendt til, at det ikke tager længere tid at pløje jorden ordentligt, og en jævn og ensartet pløjning giver færre overkørsler med slæbeplanker, tromler og såbedsharver, fortæller Christian Rabølle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pløjning umiddelbart forud for såning kræver en rutineret driftsleder, som skal beslutte tidspunktet for næste handling.

- Hvis jorden er våd, leret og skinner efter ploven, skal den ligge i en halv til en hel dag, før der må køres på den. Denne timing af, hvornår arbejdet skal foregå, er meget vigtigt. Er det mon crosskill tromle, tallerkenharve eller såsættet, der skal sættes ind på det givne tidspunkt, er meget vigtige beslutninger, og glipper det, så kommer der et dårlig såbed med en uensartet fremspiring.

- I efteråret 2013, havde vi et ualmindeligt tørt efterår, hvor det var svært at holde på fugten, og det krævede en hurtig pakning efter såningen, hvor vi i andre efterår har haft et meget fugtigt materiale at arbejde med, hvor det kræver lidt mere is i maven at vente til det optimale tidspunkt.

- Det gode håndværk kan kræve større kapacitet, og derfor er det bedre at leje til rapssåningen, hvis man har svært ved at nå det, eller lade helt være med at så raps, understreger Christian Rabølle.

Kom ud af kabinen

Komforten i de nye traktorer har affødt en tendens til at få traktorføreren fast placeret i sædet. Det kan virke som en stor opgave at få lettet fødderne fra gulvtæppet i førerhuset og komme i fodtøjet og ud af kabinen for at tjekke markarbejdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er desværre blevet for dårlige til at komme ud og tjekke sådybden. Den optimale sådybde for korn er fire centimeter, og hvis kornet placeres i seks centimeter kan det koste 500 kroner pr. hektar i tabt udbytte. Derfor er det vigtigt at få tjekket sådybden løbende under såarbejdet, konstaterer Chrsitian Rabølle.

Optimere jordpakningen

Jordbundsforskerne har i flere år snakket om optimal jordpakning med hjultryk på 3,5 til 4,0 ton pr. hjul.

- Det er noget, vi alle kender til, men det største problem er, at vi er for dårlige til at lytte, påpeger Christian Rabølle og uddybder:

- Vi kender faktisk også alle svarene til problemet, som i hovedtræk er veldrænet jord, tjenligt forhold for færdsel, stor dækmontering og lavt dæktryk.

Dæktrykket mener Christian Rabølle er noget, som mange landmænd ikke har nok fokus på, og han påpeger, at det er let tjente penge på flere områder:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Både brændstoføkonomi og afgrøde-udbytte har gavn af det optimale dæktryk, og det er forbavsende let at optimere, forklarer han og henviser til, at alle dækproducenter har tabeller, der kan udskrives fra nettet, om belastning og det optimale dæktryk for netop det pågældende dæk til den pågældende arbejdsopgave.

- Det er ikke raketvidenskab at lave et skema til samtlige af gårdens maskiner med anførsel af det korrekte dæktryk til netop den opgave, som traktoren skal udføre, og det er et skema, som kan genbruges sæson efter sæson, fortæller Christian Rabølle og opfordrer alle landmænd til at få lavet et skema inden sæson 2014 markarbejdet går i gang.