Fem forskellige sprøjter, korn oplyst af UV-lys og rundvisning på forsøgsmarkerne var på programmet til Agro Farm Day Opfølgning i tirsdags.

Omkring 80 fremmødte landmænd ventede denne aften på, at solen skulle gå ned over forsøgsmarkerne på Christianshøj ved Klarup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

 Årsagen var ikke lyssky gerninger, men derimod muligheden for at se sprøjtemidler oplyst af UV-lys som på et andet diskotek.

Det var Agri Nord, Danish Agro og SD Kjærsgaard, som afholdt Agro Farm Day Opfølgning.

Inden solen gik ned, var der rundvisning på forsøgsmarkerne, og derefter kunne de fremmødte se nærmere på fem forskellige sprøjter: Danfoil, RoGator, Knight Scan Sprayer, Amazone og Horsch.

Vælg den rette dyse

Maskinkonsulent Hans Thostrup stod for gennemgangen i af sprøjterne i fællesskab med de respektive leverandører. Efterfølgende var alle sprøjterne en tur i marken for at vise deres kunnen.

Ved hjælp af UV-lys kunne man se, hvordan sprøjtemidlet havde fordelt sig på planterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Chefkonsulent for planteavl hos Agri Nord, Flemming Floor Jensen, havde håbet på blæst, så sprøjterne kunne vise deres værd under vanskelige forhold.

Desværre var der ikke en vind, der rørte sig, men alligevel gav testen et godt billede af, hvordan sprøjtemidlet rammer.

- På Amazonen var der monteret forskellige dyser på de forskellige bomsektioner. Der var synlig forskel på resultatet. Man kunne se, at kompaktdyser gør det rigtig godt, hvilket især er gældende under vanskeligere vejrforhold, sagde Flemming Floor Jensen.

Han fremhævede også erfaringerne med dribledyser, som har givet gode resultater med flydende gødning, da de minimerer risikoen for svidning af afgrøderne.

Nye teknologier

Til arrangementet blev der også diskuteret værdien af de nye teknologier som har fundet vej til dansk landbrug i større stil ikke mindst på grund af de støtteordninger, der eksisterer inden for miljøteknologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anders Michaelsen fra Planteteknik kunne blandt andet fortælle, at GPS giver muligheder for et meget mere præcist indkøb af midler. Han gav et eksempel, hvor en landmand normalt indkøbte til 215 hektar, selvom arealet reelt kun var 200. Med GPS-teknologien er det ikke længere at købe ind mere end nødvendigt.

- De nye teknologier har betydet, at mange arbejder med meget professionelt og avanceret sprøjteudstyr. Det er interessant at se, hvilke muligheder, det giver, sagde Flemming Floor Jensen.