Staldskolemodellen blev udviklet i 2003 i forbindelse med, at Thise mejeri havde et ønske om at udfase antibiotika for at kunne afsætte mælkeprodukter på det amerikanske marked.

I den udgave af Bovilogisk, der udkom fredag den 19. oktober, skriver Thorkild Nissen fra Økologisk Landsforening om emnet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller, at 23 mælkeproducenter organiserede sig i fire staldskoler, og i løbet af et år lykkedes det at halvere antibiotikaforbruget blot ved at forbedre velfærden i besætningerne.

Thorkild Nissen peger blandt andet på, at antibiotikaforbruget siden har holdt sig nede på et niveau på 20 yverbehandlinger pr. 100 køer. Leverandører til mejeriet Naturmælk opnåede ligeledes en halvering af antibiotikaforbruget fra 2009 til 2010, da de alle tilmeldte sig en staldskole. Det fremgår tydeligt på grafen, hvornår Naturmælks leverandører og en gruppe af Thises leverandører satte fokus på antibiotika gennem staldskolerne.

94 procent af landmændene, som besvarede undersøgelsen om staldskoler i 2011, gav udtryk for, at de havde fået opfyldt deres forventninger. Det er positivt, men der skal ikke hviles på laurbærrene. Hvis staldskolerne fortsat skal være en succes, skal de blive ved med at vise positive resultater.

Læs mere om staldskolerne i næste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 19. oktober.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.